En riktig orgasm

September 7th, 2019 § 0 comments

Det hände senast för ett par år sedan att jag hörde någon prata om “riktiga” orgasmer, dvs orgasmer genom omslutande sex utan stimulans av klitoris.

Myten om den riktiga vaginala orgasmen, med rötter i Freuds mogna och omogna sexualitet lever kvar än idag och är en av bovarna i dramat som kallas Orgasm gap. Dvs den statistiska skillnaden mellan hur ofta heterosexuella kvinnor och män som har sex med varandra får orgasm. Det finns siffror från studier som visar på att 95% av män i förhållande till 65% av kvinnor får orgasm då de har heterosex med varandra.

Fortfarande pratar vi om klitorisorgasm och vaginalorgasm, fast forskning pekar på att allt egentligen är klitorisorgasm, det är bara klitoris som nås på olika sätt och därför sker “olika” orgasmer. Antagligen har kunskapsbristen om orgasmen också att göra med att det var först på 1990-talet som klitoris omfattning tillfullo kartlades. Dvs en idé om hur biologin såg ut – klitoris var en knapp som är svår att hitta – har länge fått styra sexpraktik. Så blir det när vi har en felaktig sanning att förhålla oss till, vi begränsas i både upplevelse och praktik.

Studien Clitoral stimulation during penile-vaginal intercourse: A phenomenological study exploring sexual experiences in support of female orgasm (Towne, A., 2019) identifierar onani och att få orgasm själv som en faktor som ökar chansen att även få orgasm med en partner och stimulering av klitoris antingen av en själv eller av en partner var avgörande. Det blev också tydligt att olika kvinnor (personer med klitoris) i studien hade olika preferens på hur de ville bli smekta. Det var alltså avgörande för en person att bli smekt på sitt sätt för att kunna uppnå orgasm. Vår möjlighet att få orgasm är alltså en kombination av hur samhället ser på våra kroppar och sexualitet, sexuell praktik, faktisk biologi och såklart psykologi.

F ö när det kommer till klitorispraktik sa legenden Betty Dodson då jag hörde henne på den årliga sexologiska konferensen på Island att en aldrig, aldrig ska smeka klitoris utan något glid som olja, glidmedel eller saliv om en inte har något annat. Det är förbjudet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading En riktig orgasm at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts