Ofrivillig sexuell upphetsning & orgasm vid sexuella övergrepp

April 21st, 2013 § 9 comments

tumblr_mgyr6sU0k91r096l7o1_1280

Det här kommer nog vara den svåraste och den viktigaste bloggposten jag skrivit. Genom Suzann Larsdotter fick jag tag på en artikel om ett ämne som jag tycker är otroligt viktigt att lyfta. Artikeln handlar om ofrivillig sexuell upphetsning och orgasm vid sexuella övergrepp. Jag har inte kunnat släppa tanken på att blogga om den sedan dess. Samtidigt tycker jag att det är ett komplicerat ämne att närma sig eftersom det känns som en utmaning att formulera mig utan att några missförstånd uppstår.

Kunskapen om vad som kan ske i kroppen i samband med sexuella övergrepp är viktig, viktig för alla de som någon gång haft sex mot sin vilja och som brottas med de upplevelserna och inte får ihop sina fysiska upplevelser, tankar och känslor.

Egentligen börjar mitt intresse för sexuella övergrepp och kroppens automatiska sexuella funktion långt tidigare, under kursen Hälsa och välbefinnande på Lunds Universitet. Vår föreläsare berättade då om hur kroppen, i samband med sexuella övergrepp, genom den rent fysiska retning som ofrivilligt sex kan innebära kunde svara med en respons som liknar den som vi kan uppleva när vi blir upphetsade och kåta vid frivillig sex. Den responsen, att exempelvis bli våt eller hård, har ingenting att göra med att personen skulle vilja egentligen att göra, utan kommer som sagt enbart av den fysiska retningen. Precis som det är möjligt att känna sig psykiskt upphetsad utan att vara fysiskt upphetsad så är motsatsen också möjligt, dvs det går att vara fysiskt upphetsad utan att vara psykiskt upphetsad.

När jag senare läste artikeln Sexual arousal and orgasm in subjects who experience forcedor non-consensual sexual stimulation kände jag att den kunskap kring nervsystemet och sexuell upphetsning som min föreläsare hade förmedlat djupnade ännu mer. Att kroppen också kunde reagera på fler sätt kändes rimligt, också med orgasm. Jag blev tipsad om en tråd på Reddit, en IAMA (I am a…) av en terapeut som arbetar med traumabearbetning vid sexuella övergrepp. I tråden svarar hen på frågor om just att få orgasm i samband med sexuella övergrepp. Terapeuten gör en liknelse till när någon blir kittlad, tycker att det är obehagligt och ändå skrattar. Det fysiska uttrycket behöver inte motsvara den psykiska upplevelsen. Utifrån det jag läser så ökar min förståelse för de svåra känslor och tankar som kan uppkomma hos personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp. När upplevelserna inte stämmer överens till fullo med de normer som vi har kring sexuella övergrepp så kan jag förstå att verkligheten bli svår att pussla ihop. Ofta är personerna ensamma i sina upplevelser och tankar. Det kan vara svårt att öppna sig om tankarna för andra och på så sätt få kunskap som skulle öka förmågan att förklara sin upplevelse av den egna kroppens reaktioner.

Varför är detta då viktigt? Finns det risker med att prata om det här? Terapeuten på Reddit uttrycker viss oro att behöva vittna i rättegångar – till den som begår övergreppens försvar. I Reddittråden så läser jag också att terapeuter inte gärna talar om ofrivillig sexuell upphetsning och orgasm vid våldtäkt eftersom det sägs uppmuntra bilden av att personen som blir utsatt för våldtäkt njuter av det. Det skulle vara otroligt olyckligt om den här kunskapen om kroppen användes för att försvara sexuella övergrepp, därför funderade jag länge innan jag skrev om det här.

Min tanke kring ofrivillig sexuell upphetsning och orgasm i samband med sexuella övergrepp blir ändå, utifrån att den erfarenhet som jag har av att ha arbetat med personer utsatta för övergrepp och sexuellt våld, att vi måste förmedla den här kunskapen för att minska lidande. Jag har mött de som blivit utsatta för sexuella övergrepp, deras skuld, skam, ångest och smärta. Jag tror att det sista som dessa personer behöver är att undanhållas något som kan hjälpa dem att förklara sin upplevelse av den egna kroppens reaktioner. Att lyfta skam och skuld kring upplevelserna är enligt mig en av de viktigaste delarna i arbetet med personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Det finns också exempel på förövare som använder den fysiska responsen, hos den som de begår övergrepp mot, som försvar för sina handlingar – du blev ju våt, jag vet att du ville. Detta kan bli en del i traumat som kan vara otroligt svår att tala om då personen sedan bestämmer sig för att berätta vad de varit med om, ännu en del som gör att en felaktigt anklagar sig själv för de övergrepp som en blivit utsatt för. För att minska skam och skuld hos de som blivit utsatt för övergrepp behövs kunskap. Hur kroppen fungerar, nervsystemet, psyket, viljan och komplexiteten i det som är sexualitet.

I samband med sexuella övergrepp så är det, på grund av kroppens fysiska funktion, möjligt att kroppen visar tecken på sexuell upphetsning, som att bli våt eller hård, och ibland också orgasm, dessa fysiska responser sker automatiskt och betyder absolut inte att du ger ett samtycke till sex. 

Reddittråden där en terapeut svarar på frågor kring sexuell upphetsning och orgasm i samband med sexuella övergrepp finns här.

Den vetenskapliga artikel som Suzann tipsade mig om kan ni läsa här.

Läs även andra bloggares åsikter om Lunds Universitet, orgasm, sexuella övergrepp, terapi, våldtäkt

Tagged , , , ,

§ 9 Responses to Ofrivillig sexuell upphetsning & orgasm vid sexuella övergrepp"

 • schmenus says:

  Wow.
  Tack för extremt intressant läsning. Jag bloggar mycket om just sex och har även outat mitt egen våldtäkt på min blogg och även om jag inte upplevde det här som beskrivs här så känns det inte alls främmande för mig som koncept. Och jag håller med dig. Superviktigt att informera om, liknelsen med skratt vid kittling var väldigt bra!

  • Saga says:

   Ja, jag tyckte också att det var en beskrivande liknelse. Ska gå in och läsa vad du skriver! Tack för att du läser och kommenterar!

 • Jo says:

  Också viktigt, fast ännu mer komplicerat, är att det faktisk går att uppleva även psykologisk upphetsning och lust parallellt med alla obehagskänslorna vid sexuella övergrepp. Ett slags kluvenhet kring vad man vill, även om “nejet” är mycket starkare än “jaet”, och det tveklöst fortfarande är ett övergrepp. Det går att känna rätt motstridiga känslor samtidigt vad gäller detta, precis som kring många andra saker. Jag tror att det finns en risk med att automatiskt vilja klassa det som “rent kroppsliga” reaktioner. Dels därför att det kan försvåra bearbetningen av traumat för de som även kände en viss psykologisk lust. Dels därför att det kan ställa till det juridiskt, om det räcker med att offret kände en viss psykologisk lust för att det inte ska räknas som övergrepp.

  Även viktigt, även om det delvis är en annan fråga, är att något som är tämligen ren njutning i stunden också kan vara ett övergrepp p.g.a. omständigheter runt i kring. Berusning/droger, lögner, omognad, nedsatt mental kapacitet m.m. En våldtäkt kan åtminstone rent emotionellt för offret bli våldtäkt i efterskott, om det t.ex. kommer fram att förövaren ljugit om sina känslor och avsikter.

 • Olof says:

  Det här är mkt bra!

 • RoseGarden says:

  Tack, det gjorde det förståeligt. Det är förstås förvirrande när hjärnan säger en sak och kroppen något annat. Även om en personen tror sig kunna rättfärdiga sitt övergrepp genom att tolka upphetsningen som ett bevis på att vilja, så vet han/hon ändå att det inte är rätt.

 • Sofie O says:

  Tack för att du tar upp och beskriver fenomenet, jag tycker du skriver bra!

 • […] På samma tema har jag skrivit om ofrivillig sexuell respons vid sexuella övergrepp. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Ofrivillig sexuell upphetsning & orgasm vid sexuella övergrepp at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts