Den olyckliga förälskelsen

December 15th, 2011 § 5 comments

Bild från http://playdates.tumblr.com/.

Första gången en man krossade mitt hjärta var jag 12 år. Han var 18 år och jag hade skickligt duperat honom under ett halvår. När han förstod hur ung jag var såg han ingen annan utväg än att aldrig mer kontakta mig, trots sin förälskelse. Då jag var 22 år träffades vi igen. Efter ett halvt år krossade han än en gång mitt hjärta. Det gjorde inte lika ont den gången.  

Än en gång är jag olyckligt förälskad och enormt receptiv. Den unga mannen har täta ögonfransar och när han stänger dem och somnar ser han ut som en docka. Jag tänker på honom som något som ges till mig mitt i all olycka.

– Är du en sån som fäster dig lätt vid människor?

Utan den cynism eller den desillusionism som jag befunnit mig i de senaste veckorna ser han på mig. Jag läser i Till sista andetaget av Anne Swärd

Kärleken och alla lögnerna. Särskilt kärleken, dess gift är som ormarnas, går raka vägen till hjärtat utan att det gör ont, plötsligt är man bara förlorad.

Någon jag talar med beskriver kärleken som den sociala konstruktionen och inte mindre verklig för det. Jag får beskrivet för mig hur vårt samhälle saknar fysisk smärta. Det fysiska lidandet är mer och mer fjärran oss. En barnmorska i min klass beskriver hur gravida kvinnor är räddare än någonsin för att föda. Och smärtan det innebär. Många vill gå i KBT innan sin förlossning. Kanske är det därför som vi klamrar oss fast vid det mentala lidandet. Vi är olyckligare än någonsin läser jag. Ändå lever vi i en tid där vi smärtstillar bort minsta obehag och lär oss beteendestrategier för att undvika dysfunktionella sammanhang och relationer.

Är då den olyckliga förälskelsen en reaktion på det? Vissa blir aldrig kära. De går i ett jämnt tillstånd och hittar kanske efter ett tag en partner att slå sig till ro med. För andra är den olyckliga förälskelsen ett normaltillstånd. De verkar söka det själsliga lidandet. Kanske är det bara otur, kanske fattar de ett medvetet val för att få känna i en tid full av Ipren.

 

Läs även andra bloggares åsikter om förlossning, förälskelse, Ipren, KBT, kärlek, lidande

Tagged , , , , ,

§ 5 Responses to Den olyckliga förälskelsen"

 • Mimmi says:

  Appropå olycklig förälskelse och koppling till att det inte blir vad man tänkt sig.
  Jag försökte vid något tillfälle tolka vad det var för kärlek jag sökte, då jag helt tydligt inte nöjde mig särskilt länge med de kärlekar jag fann. Det gick så där.
  En stund trodde jag att det jag egentligen sökte var att återfinna den första bästisen. Den bästisen man delade allt med och knappt behövde använda uttalade ord tillsammans med. Vi talade med blickar och gester.
  Nästa stund tänkte jag att det kanske var symbiosen mellan mig och min mor som jag ville återskapa. Tja.. jag har inte funnit svaret, men jag är väldigt förtjust i vad min väninna utbrast för ett tag sedan; “Åh, jag vill också sammanfoga min fläta med någon!”
  Hon hade sett filmen Avatar. I filmen länkade personen ihop sig med sin flygande “drake” genom att låta sin långa fläta förenas med en del av draken – därmed kunde de dela varandras sinnen och flyga.
  Jag förstår henne. Nåt åt det hållet är det nog. Hmm… jag lär få leta ett långt tag 🙂

 • L says:

  Kan inte olycklig kärlek vara ett sätt att undvika smärta också? Eller liksom hålla den på en kontrollerbar och bitterljuv nivå? För om man blir kär i någon som man faktiskt kan ha en relation med så hamnar ju allt utanför ens kontroll i så mycket högre grad.. När man väl släppt in någon så kan denne svika, ljuga och lämna en, men så länge man är olyckligt kär så har man i vilket fall ingen lycka som kan tas ifrån en? Man vet så att säga vad man inte får.

 • Intressanta tankar om en värld utan fysisk smärta bedövad av iprem.

 • oroshjärta says:

  Fin blogg glad jag hamnade här via googlade “musa”. Tycker lite som “L” ovan…Eller så är det nog för mig

  Mvh Oroshjärta

 • […] några år sedan skrev jag ett inlägg om olycklig kärlek och smärta, kanske ett av mina personligaste någonsin här på bloggen. Jag tänker på det inlägget när […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Den olyckliga förälskelsen at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts