Inget nytt under solen?

October 29th, 2010 § 0 comments

På masterprogrammet i sexologi igår diskuterade vi begrepp som ny och modern när det handlar om sex och sexualitet. Kan vi prata om en ny sorts sexualitet eller är allt bara en upprepning av historien? Mariah Larsson föreläste om Willy Pedersens bok Nye Seksualiteter. I vår grupp diskuterade vi teknik. Vi kom fram till att viss ny teknik möjliggjorde nya former av sexualitet, som internet och nätsex. Jag frågar mig dock om det  då är sexualiteten som är ny? Är det inte snarare förutsättningarna under vilka sexualiteten verkar? Det kanske handlar om samma sexuella handlingar, bara i en annan kontext. Nätsex är nytt, men sexdelen i nätsex består av handlingar som finns beskriva sedan länge, t ex beskrivningar av oral- och analsex eller fantasier kring fetischer. Vi diskuterade också det diffusa förr. Det var förr det, men när är förr egentligen? Vi pratar om hur sexualiteten var förr utan att specificera vad det egentligen innebär. Det är en viss skillnad om vi talar om ett förr som under antiken eller 1950.

I onsdags var jag och Eva på opponering på masteruppsatser i sexologi från kullen som gick ut i våras. Uppsatserna behandlade samtal om sexualitet i vården och sexuellt kontaktskapande i nöjesetablissemangmiljö. Den sistnämnda var Jack Lukkerz uppsats, och insamlandet av data hade skett med en pekskärm på plats på klubbarna. Teknik förändrar inte bara formerna för hur vi har sex utan också formerna för att undersöka hur vi har sex. Mer om hur pekskärmar kan användas i sexualitetsforskning kan ni läsa här. Sexologi är ett vetenskapligt område i rörelse, ämnet sexualitet inbjuder till uppfinningsrikedom och okonventionella sätt att lösa praktiska problem gällande exempelvis datainsamling på nattklubbar. Jag är glad att få vara i sexologins värld.

I vår kandidatuppsats skrev vi om förändring av rollerna som kvinna och man (finns under publicerat till höger). Oavsett om det handlar om nya roller eller återanvända, förändring följer tiden och skapar nya förutsättningar för hur vi lever.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Inget nytt under solen? at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts