Hotell, restauranger, fördomar & dildos

September 28th, 2010 § 2 comments

Förra veckan var jag i Karlstad och läste KBT. I vandrarhemmets kök låg Hotell- och restaurangfackets tidning. I den kunde jag läsa en artikel kring hur polisen gick ut och informerade hotellpersonal om hur just de kunde avslöja sexköp och människohandel på hotell och restauranger. De arbetande uppmanades att hålla utkik efter tecken som mycket sexleksaker på rummen, potensmedel och kondomförpackningar. Om en kvinna misstänktes sälja sex skulle man fråga henne om hon var turist, svarade hon ja väntade ett litet förhör om stadens turistmål. Om hon då inte kunde några sågs detta som ett tecken på att hon skulle sälja sex. Det fanns även lite mer diffusa tips som att studera samspelet i sällskapet, tecken på undergivenhet samt bristande kunskaper i svenska och engelska i kombination med ängslan sågs som ett misstänkt tecken.

Jag tänker på en föreläsning på sjuksköterskeprogrammet i Lund där läraren upplyste oss om att vi just den här dagen skulle få lära oss något av det viktigaste under hela utbildningen. Läraren undervisade oss om vilka typer av blåmärken som oftast uppkommer om någon blivit misshandlad. Läraren berättade om hur mycket sjukvårdspersonal blundade för skador som mycket väl kunde vara misshandel, detta p g a en rädsla att ha fel. Inom vården hade personalen en unik möjlighet att avslöja förhållanden där människor blev utsatta för övergrepp. Vår lärare ville att vi, om vi hamnade i de situationerna, skulle kunna gripa den chansen och kanske rädda någons liv.

Jag tänker att personerna bakom kampanjen för hotell och restaurang har samma tankar. De vill dela med sig av kunskap som ska leda till att missförhållanden avslöjas. Tyvärr är den kunskapen lite för vag och ibland rent ut sagt fördomsfull kring människors sexliv. Tipsen kring sexleksaker, potensmedel och kondomförpackningar är fördomsfulla och mycket omoderna i en värld där exempelvis handeln med sexleksaker etc på internet bara ökar och ökar. Råden kring att granska samspelet i sällskapet skulle kunna vara fruktsamma, men de är väldigt vaga.

Så när är då sexuella fördomar konstruktiva? Antagligen aldrig, eftersom det är just det som de är, fördomar. Fördomar som att sexsäljande är de som använder dildos och att ängsliga personer som inte pratar svenska eller engelska är antagligen inblandade i eller utsatta för kriminalitet. Sällskap med flera män och en kvinna tyder på sexhandel.

Intentionen är god. Personal inom hotell och restaurangbranschen har antagligen en unik inblick i en värld där människohandel kan förekomma. Jag skulle bara önska att råden inte skrevs i en fördomsfull och sexualfientlig anda.

Här står lite mer om sexleksaker och antagen sexhandel hos SvD och Tanja.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , .

§ 2 Responses to Hotell, restauranger, fördomar & dildos"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Hotell, restauranger, fördomar & dildos at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts