Titta noga – de här kan inte få hiv

May 5th, 2010 § 6 comments

Året är 2007, jag och en vän sitter i väntrummet till Hudkliniken i Lund.

– Säg att du haft sex med någon från ett annat land

väser min vän plötsligt till mig

– Va? Varför? Vilket land?

– Kvittar. Annars får du inte testa dig för hiv, typ chartersex, säg det!

En halvtimme senare vandrar vi ut totalcheckade för allt från klamydia till hiv. Jag uppgav att jag haft sex med någon från det enormt stora landet Afrika och min vän hade haft en charterromans på Kanarieöarna. Idag får jag än en gång höra en historia om hur en av mina andra vänner inte fått testa sig för hiv, trots att hon vandrat in på barnmorskemottagningen med orden jag vill testa mig för allt. Klamydia gick de med på. Vad hon gjorde för fel? Hon var kvinna, svensk, heterosexuell och ljög inte.

Det är min uppfattning att många i situationen där de ber om ett hiv-test är lite nervösa. Lite rädda, kanske skamsna över att inte ha skyddat sig som de ska och pirriga inför auktoriteten i form av barnmorska eller gynekolog. Det kanske skönaste att få höra då är att ett hiv-test är överflödigt eftersom personen inte innefattas i riskgruppen. Det är ett mycket kortsiktigt resonemang antagligen framtaget för att spara pengar åt sjukvården.

Resonemanget bygger på en förlegad sexualsyn, hetero håller sig till hetero, är du ung och snygg kan du inte ha hiv. Min vän har aldrig testat sig för hiv, hon har däremot som de flesta andra unga människor rest runt i världen och träffat många intressanta människor. Hon har bestämt sig för att inte vänta med sex till hon gifter sig och anser inte att man måste vara kär i den man har sex med. Då hon kliver in på en mottagning och ber om att bli testad så ska hon bli det. Utan en övertalningskampanj och att behöva ljuga.

Även om inte hon innefattas i det som de professionella som hon möter räknar som riskgrupper så kan de omöjligt vara säkra på att de hon haft sex med inte gör det. De vet inte om hennes partners varit otrogna med smittade eller missbrukat på ett riskfyllt sätt, kanske vet inte hon heller det. Vad hon vet är dock otroligt mycket, så mycket att hon ber om ett hiv-test, litar på en professionell auktoritet i form av barnmorska, och blir nekad. Nästa gång uppger min vän antagligen att hon varit i Kambodja och haft en oskyddad trekant, då kanske hon får sitt hiv-test.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .

§ 6 Responses to Titta noga – de här kan inte få hiv"

 • Madde says:

  Känner mycket väl igen detta fenomen. En ursäkt till att endast bli testad för klamydia jag fått höra är: “Allt annat märker du ändå!” Jaha, när då?

 • Frida says:

  Anledningen är att det är för dyrt att testa alla som vill för HIV så därför tar man bara “riskgrupperna” som har större chans att få det. du får testa dig för HIV om du knullat runt i Sverige också eftersom du då tillhör gruppen som löper större risk. Sen kan man tycka vad man vill om det. Själv anser jag att mer pengar ska läggas så att alla som vill kan bli testade.

 • Ludwig says:

  Jag testade mig någorlunda nyligen mot hiv och då var jag förinställd på att jag skulle stå på mig. Klamydia testar jag mig mot med hemtest så när jag var på mottagningen så var jag väldigt tydlig om att klamydia _inte_ behövdes, endast de andra. Jag hade inte testat mig mot det på två år och jag fick hör och häpna.

  Däremot var det svårare med den nya sjukdomen mycoplasma. Hade haft en sexuell kontakt som hade haft indikationer på att hon fått det, men det var inte helt säkert att hon verkligen hade det. Där fick jag verkligen tjata mig till ett test. Argumenten var att testet kostade 400 kr (75kr för hiv) och att man inte visste hur farlig sjukdomen var eg… Well wel.. förbred er mentalt att stå på er om ni vill testa mot nåt annant än klamydia

 • Saga says:

  Vad intressant att få lite siffror på vad test kostar.

  Det där med kostnadsaspekten i förhållande till risken att någon är smittad är intressant. T ex väljer man att testa alla gravida för hiv, då måste det finnas en tanke om att samtliga varit utsatta för en risk.

  Väldigt många testar sig aldrig. I de som tjatar finns en chans att smittade upptäcks, oavsett om det handlar om hiv eller klamydia. Senaste historien jag hörde var en kvinna som vårdcentralen inte ville testa för klamydia eftersom hon testat sig ett år tidigare, trots sexuella kontakter sedan dess.

  Tjata på!

 • fia says:

  frida: jag har “knullat runt i sverige” men fick inte testa mig. minns inte om de frågade hur många jag haft sex med men de frågade om jag haft sex med någon från utladet. jag sa nej och fick inte testa mig.
  skamsen var jag med så jag ville ju inte tjata.

 • Saga says:

  @fia Jag tror att många känner igen sig i din erfarenhet, vad bra att du ville dela med dig. Du fångar själva grundidén i mitt inlägg, att en individ som tar sig till en mottagning och ber om att blir testad ofta gör det av en anledning. Man har själv gjort en riskanalys och det borde uppmuntras. Jag hoppas du har mer tur nästa gång!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Titta noga – de här kan inte få hiv at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts