Fransk polygami

April 30th, 2010 § 2 comments

Med utgångspunkt i Magnus Falkeheds krönika Flera fruar inte OK för alla tänkte jag reflektera lite kring Frankrike och polygami. Samtliga av de i Falkeheds krönika som lever med flera partners är män. Han lyfter dock även några kvinnor, jag återkommer till det.

Thierry Ehrmann, miljonär och polygamist, två fruar, har byggt en kopia av ruinerna efter World Trade Center i en fransk by

Liès Hebbadj har enligt egen utsago tre älskarinnor och en fru

Krögaren Paul Bocuse lever med tre kvinnor och träffar dem enligt rotationsordning

Deras polyamourösa livsstil ryms inom ett äktenskaps ramar. Det är intressant eftersom många fransmän och fransyskor väljer att annat system för att kunna ha fler än en sexuell kontakt. Det är i Frankrike ett utbrett kulturellt fenomen att ha älskare och älskarinnor. Jag tycker mig dock kunna se stora skillnader i vad det innebär att vara fru/man och älskarinna/älskare. Som älskare eller älskarinna så får du plocka vissa delar av en relation, men inte alla. Som fru eller män tillkommer skyldigheter och vardag som inte finns för älskarna eller älskarinnorna. Som älskarinna/älskare träffar du kanske din partner en gång i veckan iklädd fina underkläder, som make/maka ser ni alla delar av personen.

Jag har funderat på om det kanske praktiskt sätt är ett måste för ett flertal sexuella kontakter, ska du samtidigt engagera dig på en arbetsplats och med vänner så blir kanske kärleksrelationer med ett flertal personer övermäktigt. Då är de polygama männen spännande, hur får de ihop det? Jag tycker att man i exempelvis uppdelningen tre älskarinnor och en fru kan ana en rangordning, en man berättar också om turordningssystem. Det är också intressant att fundera på om fruarna interagerar med varandra. Finns det sexuell spänning även dem emellan? Är det nyckeln?

Sedan undrar jag var de polygama kvinnorna finns? Det är min uppfattning att franska kvinnor har älskare/älskarinnor i en liknande utsträckning som männen har älskare/älskarinnor. Det borde därför finnas kvinnor som lever med flera män eller kvinnor. Här får ni några franska kvinnor som haft svårt att inordna sig i monogamin.

Jeanne Moreau, skådespelerska, har berättat om en dröm om ett hus med sju sovrum med en man i varje, en för var dag i veckan, blir förälskad för lätt enligt henne själv

Cécilia Ciganer – Albéniz, tidigare gift med Frankrikes president Nicholas Sarkozy, rymde iväg med sin älskare

Författarinnan Catherine Millet, skrivit en bok, Catherines M:s sexuella liv med frikostiga beskrivningar av gruppsex, inte helt såld på monogamin

Vem vet var nyckel till svaret om polygami finns, kanske handlar det om ett ganska franskt motstånd att underordna sig auktoriteter och ett samhälle med en lite mer synlig otrohetskrets. Hela begreppet otrohet blir problematiskt i den här texten, för kvinnorna som inte kan innefattas av polygami så handlar det om otrohet, för männen som kan innefattas av den polygama livsstilen så handlar det om ett livsval. Sedan kommer etnicitet in i bilden och det skrev Magnus Falkehed som sagt om. Jag är nog inte klar med franska relationsformer…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , .

§ 2 Responses to Fransk polygami"

  • Eva says:

    I den klassiska bilden av parrelationen som återspeglas i filmer och kärlekslåtar är att en person ska vara ALLT för någon annan. “You are my everything” “I can´t live without you” osv… Men hur kan det ens vara möjligt? En människa består av mängder av plan, intellektuellt, mentalt, humormässigt, fysiskt, verbalt, sexuellt… Men ändå kan man bara vara otrogen på ett av dessa plan: det sexuella och fysiska. Skulle en person ses som otrogen om den smög iväg för att ha djupa samtal om konst och arkitektur med någon annan för att det behovet ej kunde fyllas av personens partner? Det kan tänkas att alla andra behov kan uppfyllas av vänner och andra människor, medan det sexuella behovet endast bör uppfyllas inom ramen för en parrelation. På samma sätt som man har vänner som fyller olika funktioner borde man kunna ha partners för olika “ändamål” inom polygamin, inte bara på det sexuella planet… Vad tror ni?

  • Saga says:

    Eva, jag plockar ut den här kommentaren och ger den ett eget inlägg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Fransk polygami at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts