Surrealister om sex III – blygsel & sex

April 11th, 2010 § 2 comments

I det tredje samtalet om sexualitet mellan surrealister så förflyttas vi mot barndomen. Det beskrivs en känsla av blygsel kopplad till minnen av sexualitet. Vad jag tycker är intressant att reflektera över då är om den känslan av blygsel kring sex är något som vi har medfött eller något som vi lärs in i. Jag kommer att tänka på ett uppmärksammat svar från en  psykolog på en stor svensk dagstidning på en fråga kring barn som betedde sig sexuellt utåtagerande. Psykologen skriver “Dock verkar det som att barnen har normaliserat sitt sexella beteende. De upplever inte att de gör något konstigt eller fel. Det i sig säger förstås också något om hur man handskas med vuxensex i familjen.”. Om vi väljer att bortse från grundsynen på sexualitet i psykologens svar (den skulle kunna tolkas som nästintill sexualfientlig) så har vi här en konflikt kring hur sexualitet ska utlevas. Det skulle kunna handla om att barn inte har lärts in i skammen och blygheten kring sex och därför uppfattas som störande.

Ett annat sätt att se det är en mer psykodynamisk tanke inom sexologin om skam som en vanligt förekommande känsla i förhållande till sexualitet. För att sedan överkomma den skammen och bli sexuellt tillfredsställd så krävs att man sätter sig över den, att ett sexuellt utåtagerande inte leder över till att individen känner skuld.

Surrealisternas samtal handlar också om utsattheten i den nakna kroppen. Viss form av sexuellt aktivitet är ett av de få sammanhang som finns där vi umgås nakna med andra människor. Där kroppen (tillsammans med tanken) är verktyget för vår aktivitet. Jag tänkte då på Julia Skotts projekt Kroppsbilder, ett bloggprojekt där den nakna människan visas så som hon ser ut, utan retuschering eller ljussättning. Så som hon umgås med andra vid sex. Begreppet Kalsongsmugglare innebär män som direkt efter sex smusslar på sig sina kalsonger under täcket. De verkar drabbas av en enorm blygsel inför sin egen nakenhet. Kanske kan det kopplas till känslorna av skam, att individen bara förmår sätta sig över dem under en begränsad tid, efter det slår verkligheten och vi ser våra kroppar i ett kallt vardagsljus igen.

I UngKAB’s enkät som vi använder oss av i vår undersökning så finns frågor kring känslor vid sex. Dessa känslor kan vara väldigt motstridiga. För några månader sedan skrev jag om forskning kring varför människor har sex. De känslomässiga skälen kan skifta från uttråkad till arg. Sexualiteten kan få oss att känna oss blyga, sexiga, upphetsade, arga, små, utlämnade, kåta, starka. Hur kände du senast du knullade?

Om första och andra samtalet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

§ 2 Responses to Surrealister om sex III – blygsel & sex"

 • Fairymary says:

  Hej Saga!
  Jag har försummat din intressanta blogg en tid. Märker att jag har en del att ta igen.

  Idag har jag ett angeläget ärende. För att anknyta till temat blygsel….ibland kan man blygas över att köpa kaffe…..

  Hörde ett intressant föredrag med titeln “Torsksverige – om sexslaveri i välfärdsstaten” i lördags. Om hur det hänger ihop med kaffe kan man läsa om på min blogg. Välkommen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Surrealister om sex III – blygsel & sex at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts