Sexig behåring

March 30th, 2010 § 6 comments

Det började för några år sedan. Samma vänner som var först med surdegsbakandet studerade fascinerat hur deras ansiktsbehåring utvecklades och blev tillräckligt grov för att de skulle kunna stoltsera med ett litet skägg, eller den senare uppkomna ironiska mustaschen. Behåringen spred sig med tiden och för några månader sedan så frågade en vän mig varför tjejer som Veronica Maggio kunde ses med som han uttryckte det “skäggiga sluskar”.

Från att ha varit något som skulle elimineras med samma omsorg som håren mellan ögonbrynen görs så klev skägget in i den svenska vardagen och blev folkligt. I 70-talsanda fast på nätet så diskuteras skägg på Skäggbloggen och mustasch på Män Med Mustasch. Modesnubbar spår genomslag för det som började som en liten subtil populärkulturgest och från den anade sexiga skäggstubben så växte det ett ordentligt helskägg, ju tätare desto bättre.

Behåring är fascinerande. Lek med tanken att en lätt skuggad kvinnlig armhåla innebära samma sexighet som en skäggstubbskind. Kvinnor får leka med mustasch på klubbar, gärna i kombination med hyperfeminin klädsel. Så länge den kvinnliga mustaschen är artificiell så verkar den vara accepterad, en verklig mustasch beordras bort med laser eller vaxning.

Trend eller här för att stanna, behåringen är omtalad och männen verkar inte längre ha ensamrätt på den. Vad de däremot verkar ha ensamrätt på är hudvård i samband med rakning.

RFSU tar ett steg i rätt riktning och lanserar ordentliga produkter för intimrakning, men annars lämnas brudarnas och grabbarnas intimrakning åt sitt öde (Private Area heter produkterna och finns på Apoteket). Alla vet att håret funnits (eller finns) där men ingen vill snacka om hur det avlägsnas. Jag vill se veckorevyn införa en mutthårsexpert. För några månader sedan fick jag höra vad en tjejs mutta som fått röda prickar genom felaktig rakning kallas: Bicfitta, efter märket som gör engångsrakhyvlar. Mången barnmorska och gynekolog har fällt kommentarer till kvinnan i stolen om hur skadligt det är med en massa småinfektioner i raksåren. Jag letar efter en bra guide om intimrakning på nätet, hittar ingen. Vill ni vara omtänksamma om varandra och dela med er av tips kanske?

Så under mitt runtgooglande så hittar jag den. Intimrakningsguiden av svenska RFSU, lika stadig som 6-8 skivor bröd om dagen. Tyvärr är den spårlöst försvunnen. Kampanjen och sidan ligger nere och jag funderar på om det kan ha haft något att göra med att de valde att kalla muttan för Fiffi. Här kan ni dock se en film om kampanjen och idén bakom den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , .

Andra inlägg från mig som behandlar ämnet intimrakning är Vem vill ha en hårmacka, Har du sett en konstig fitta? och Våtmarker – sexualitetens Pippi?

§ 6 Responses to Sexig behåring"

 • Kay says:

  Carl Johan Rehbinder skrev 2002-2003 denna guide som jag finner informativ och sexig. Bra tips om hur man rakar sitt kön och olika saker man kan testa.

  Adressen är
  http://www.cirkuseros.nu/sidor/artiklar/calle/rakning.html

 • Ja, behåring är märkligt. Synen på behåring (och hur den förändras) är märkligare. Vi vill gärna återkomma på bloggen om hur kraven på ansning och tukt helt beror på var på kroppen man snackar om, och om det är på en kille eller tjej.

  Mycket bra skrivet här!

 • Saga says:

  @Kay Tack så mycket, det var en utförlig och omsorgsfull guide, precis vad jag efterlyste!

  @Skäggbloggen Tack, vad roligt att ni hittade hit. Ska bli spännande att följa ert projekt!

 • Tanja says:

  Jag vill ha en motsvarande manlig kampanj från RFSU. Av autopilot-jämställdhetsreflex, men mest för att jag vill se roliga intimfrisyrer för män.

 • Saga says:

  Det hade jag också velat se!

 • Niklas says:

  Som kille är det helt okej att ha hår i ansiktet men hade jag haft lika mycket hår “där nere” hade inte tjejerna uppskattat det :S :D:D Men jag klagar inte jag vill ha renrakade tjejer jag med och ser till att jag själv är det på kroppen iaf. Jag menar det går ju inte för sig att tjejerna får massa hår i munnen 😛 Hursomhelst! Snygga bilder, roligt skriven artikel och jag har själv funderat på det det där med tabun kring rakning. De flesta gör ju det ändå så det borde nästan vara lika lätt att diskutera som att raka ansiktet eller klippa håret :S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Sexig behåring at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts