Sex med surrealisterna, 100 år senare

March 14th, 2010 § 7 comments

När jag läste boken om Lee Miller som jag fick i julklapp så väcktes ett intresse för surrealisternas inställning till och tankar kring sex och sexualitet. Jag fick en skymt av ett frimodigt sätt att resonera kring sexualitet som jag trodde främst kom under den sexuella revolutionen på 1960-talet.

Förra veckan träffade jag en bekant som under middagen tipsade mig om boken Surrealisterna och sex som bygger på några surrealisters mycket öppna samtal kring sex på 1920-30-talet. Jag lånade boken på biblioteket och blev mycket positivt överraskad, i vanliga fall brukar jag bjuda på en recension av boken när jag läst ut den, men jag tänkte att ni skulle få vara med under min läsning av Surrealisterna och sex och få följa mina tankar kring de olika samtalen som vi får ta del av.

Några av dessa herrar samtalar mycket öppet kring sex

Vad bjuder det första samtalet i boken på?

Den första diskussionsfrågan som tas upp är en fråga kring om hur det märks eller inte märks om en kvinna får orgasm. Surrealisterna menar att de inte alltid kan märka det, att det är mycket beroende på kvinnan. Sedan kommer frågan till om det går att märka att en man kommer. Under en lektion i sexologi (den enda) på sjuksköterskeutbildningen så frågade vår lärare oss om en man kunde komma utan att få utlösning – jag har frågat några män och de sa att det kan de. Jag har även frågat om män kan fejka en orgasm/utlösning och komma undan med det, de jag frågade svarade att det var möjligt. Precis som surrealisterna senare konstaterar så är det inte alltid klart vilka kroppsvätskor som tillhör vem och jag menar att kanske är den stora finalen, orgasmen mer relativ än vi vill inse. Jag tycker också det är intressant att granska den manliga orgasmen lite närmre. Ibland förefaller vi ha en idé om att den är så enkel och jämn. Så tror jag inte att det är, den är skiftande i både intensitet, utseende och styrka.

Sedan kommer surrealisterna till en diskussion kring homosexualitet. Där är de intressant att någon (Raymond Queneau) tar upp kärleken som försvar till homosexualitet som vissa av de andra finner onaturligt. Han menar att kärleken upphöjer en sexualitet som de andra inte riktigt vill acceptera till något ädlare. Jag skulle vilja säga att vi än idag använder kärlek för att berättiga sex och att sex utan kärlek har en lägre rang oavsett om det handlar om hetero- eller homosex.

Efter detta diskuterar herrarna i öppna ordalag om det finns en maxålder för onani. Som jag förstår det så handlar det om en syn på att onani under yngre år fungerar som en ersättning av sex med partner, kanske har vi ibland den bilden även idag.  Surrealisterna ser inte ålder som ett hinder för onani, de verkar mena att det är en del av sexualiteten även i äldre år.

Jag vill här passa på att uppmärksamma den åldrande människan som en sexuell individ. Som exempel kan vi ta en undersökning som heter Sex i Sverige som 1996 kom fram till att medelantalet samlag senaste månaden av människor i  åldrarna 71-74 år var 2,7, det är visserligen en något lägre siffra än yngre, men det är likväl en siffra.

Efter detta talas det om vad man tänker på när man onanerar samt om det finns någon skillnad på kvinnlig och manlig onani, en (Pierre Naville) menar att kvinnor är mer intresserade av onani än män. Det tycker jag är intressant då vi ofta möter en bild av att det är lättare för män än kvinnor att onanera och att män onanerar mer frekvent.

Sedan diskuterar herrarna trekant, en (Benjamin Péret) beskriver en upplevelse av trekant som en besvikelse. Här vill jag passa på att inflika ett svar på en fråga om trekant som jag skrev till Man Magazine för någon månad sedan.

TREKANT I EN RELATION

Min fru och jag fantiserar om att ta in en kvinna till i sovrummet. Vilka konsekvenser kan det få? Är det värt det?

Jag svarar

Det går inte att ge något generellt svar på den här frågan, men jag kan hjälpa er med några saker att fundera på innan ni eventuellt ger hän åt fantasin.

Till att börja med vill jag säga att det är ett bra tecken att ni kan vara öppna med varandra och fantisera tillsammans. Det är viktigt att ni båda pratar om era förväntningar och mål med fantasin. Lek också med tanken på hur det kommer att kännas efter sexet.

Det önskvärda är att det blir en lustfylld upplevelse för dig och din partner, som kanske ger lite extra sexuell spänning i er relation, men givetvis kan det även få negativa konsekvenser. Om ni inte är på det klara med vad ni vill ha ut av trekanten och varför ni gör det så kan känslor som svartsjuka, misstro och rädslan för att gräset är grönare på den andra sidan uppstå.

Det är svårt att avgöra om fantasier är till för att levas ut eller om de fungerar bäst som just fantasier – det kan bara ni bestämma.

Glöm inte bort varandra under sexet för att bara koncentrera er på den tredje parten, det är ju er relation som är den centrala i trekanten. Känner du och din partner er trygga med er relation och fortsatt sugna på ta in en tredje part så säger jag bara: lycka till och njut.

Jag skulle tycka det var väldigt spännande om ni skrev era funderingar och idéer om orgasmer, onani och trekanter, ni kan vara helt anonyma då ni kommenterar. Vad säger ni? Kan även män fejka och vet ni om er partner har kommit?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

§ 7 Responses to Sex med surrealisterna, 100 år senare"

 • Noname says:

  Det finns massor med spännande detaljer om den manliga orgasmen som jag aldrig hört omnämnas. Jag hoppas det är okej med väldigt ingående detaljer.

  Som du misstänker kan den manliga orgasmen te sig på många olika sätt. Eller, jag har ju bara sett min egen, och den kan ju variera i styrka. Spannet hos mig som enskild person är ju inte närheten av den sammanlagda mångfalden mellan de personer jag haft sex med, men ändå.

  Ejakulationen är särskilt variabel. Jag upptäckte i tonåren att om jag kom flera gånger på en dag började utlösningen sina för att vid femte-sjätte gången vara helt torr. Omvänt, vid långvarig kåthet som gått så långt som blue balls brukar satsen vara väldigt voluminös och tunnflytande. (Blue balls är, as a side note, extremt obehagligt, jag funderar ibland på om det kan jämföras med mensvärk).

  Om ejakulationen kan variera så mycket kan förstås även män fejka orgasm. Jag har inte provat själv men hört att det ska vara särskilt lätt med kondom…

  Huruvida det märks att en kvinnlig partner kommit varierar stort. Någon har helt omärkliga orgasmer, någon skriker och kastar sig sånär ur sängen, och någon verkar (som i porren) ha orgasm mest hela tiden så att det knappt märks skillnad när den faktiskt äger rum. Till exempel.

  • Saga says:

   Tack så väldigt mycket för ditt svar. Det var precis såna här erfarenheter som jag hoppades att få höra om. Jag blir verkligen intresserad av att forska kring den manliga orgasmen. Kanske är det bara min bild av det, men det känns som att den kvinnliga i sin egenskap av “mysterium” blivit betydligt mer uppmärksammad och beskriven. Något som jag nu kom att tänka på som surrealisterna också beskrev i samband med om man märkte att ens partner kom var att det hos vissa individer inte gick att märka i ögonblicket då de kom, men att deras beteende efter orgasmen ändrades, en dåsighet, kanske ett frånvarande beteende infann sig. Jag tänker på det när jag läser vad du skriver, att det kanske märks så mycket som någon vill att det ska märkas och/eller efteråt.

 • Noname says:

  Bra att det uppskattades!

  Så är det, ibland märks det först efteråt att någon kommit. Själv kan jag lätt undertrycka det mesta av ljud och rörelser och då märks det mest efteråt att jag kommit, antar jag. De som skriker eller kastar sig som besatta kan nog ha det svårare att pressa ner det till helt omärklig nivå.

 • Pussy*Power says:

  Appropå trekanter och andra formera av gruppsex så skriver jag en hel del om ämnet. Välkommen!

  • Saga says:

   Jag går gärna in och läser. La till dig som länk eftersom jag tycker det ger en intressant inblick i sexualitet att kombinera mer teoretiska bloggar som min med bloggar med mer självupplevd touch, tack för tipset!

 • Friskytten says:

  Visst fejkar även killar.
  Vi var ett sällskap som kom in på ämnet ett gång och det visade sig att de flesta killar där fejkat någon gång.
  Det är något man tar till när man inser att detta inte kommer att leda någonstans.
  Precis som det är för tjejerna.
  Med kondom funkar det ganska enkelt.

 • Friskytten says:

  Har varit tredje hjulet i en trekanter.
  Min erfarenhet är att det är bäst när det inte finns något par alls med i bilden, utan tre fria personer.
  När man är den tredje hamnar man lätt lite utanför.
  Däremot fungerar det bra om man är två eller flera par.
  Annars tycker jag att sex med fler än två är mer för själen än för kroppen. Det är så himla mycket ben och armar att hålla reda på. Däremot är det enormt upphetsande, både innan, under och efteråt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Sex med surrealisterna, 100 år senare at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts