Festivalonani igen

February 23rd, 2010 § 1 comment

I början av december så skrev jag om Arvikafestivalens reklamkampanj där en tjej onanerade på en film som visades på hemsidan och Youtube. Jag lekte med tankar kring vem som säljer sex och konstaterade att sex säljer, oavsett om det handlar om jeans eller festivaler. Nu skriver Resumé om vilka siffror som reklamen inbringat enligt Google. Här är ett urval över antalet besökare i olika länder, 50000 i Brasilien, 40 000 i Belgien, 43000 i Holland, 64 000 i Danmark, 59000 i Norge, 30000 i Finland, 3000 i USA, 200 i Turkiet, 300 i Kina och 10 000 i Tyskland. I sitt kommersiella syfte har alltså reklamen gått strålande. Nu kommer frågan om den väckt debatt kring sexualitet…

Bilden är inte från Arvikafestivalens reklam

Onani är viktigt. Ibland glöms det bort att onani är en stor del av sexualiteten för många människor. Vi fokuserar helt på sexualiteten i samvaro med andra och glömmer att en människas sexualitet även består av drömmande, fantasier och onani. Sex med en partner kanske bara är en liten del av den livslånga resa som vår sexualitet innebär. Jag gillar modellen där sexualiteten skildras som tredelad

1. Fantasi och drömmar

2. Onani

3. Sex med en eller flera partners

Kanske är det så att delarna fantasi och drömmar samt sex med partners är mer accepterade i vårt samhälle. Frågespalter får än idag frågor om onani är farligt. Att det pratas så lite om tjejers onani kan ligga i att tjejer enligt tradition kopplar sexualitet till något som upplevs tillsammans med en eller flera partners, ofta män. Idag såg vi en film i skolan om homosexuella kvinnor födda i början av 1900-talet, de beskrev hur de hade levt med sin älskade utan att någon misstänkt att det handlade om ett kärleksförhållande. De var enligt samhället väninnor och om någon misstänkte att det var annorlunda så pratade de inte om det. Min man har berättat om hur det när han växte upp på Irland under 80-90-talet knappt pratades om homosexualitet. I efterhand så har han dock kommit på att de äldre “väninnor” som levde tillsammans antagligen hade en kärleksrelation.

Jag skrev om en artikel kring tjejers onani. Det kan låta absurt att påstå att för vissa är onani inte sex, men ändå går många runt med bilden att första gången de hade sex var med en partner. Många människor utforskar sin sexualitet långt innan dess, men allt ligger i vad begreppet sex innebär för oss. Menar vi enbart penetrerande sex så blir det ganska smalt. Sexualitet kan ses som en process och på grund av olika faktorer, som mognad, åldrande, ensamhet, partnerskap så ser den olika ut under ett människoliv. Ibland stämmer vår preferens (vad vi vill göra) ihop med vår praktik (vad vi gör) ibland inte. Onani förtjänar dock en plats!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

§ One Response to Festivalonani igen

  • Martine says:

    Det le5ter som ett spe4nnande seminarium! Jag hade sje4lv en hel del sve5righeter de5 jag skrev sxescenerna i min roman Charlotte Hassel . I boken ff6rsf6ker jag skildra kvinnlig sexualitet men det finns se5 me5nga tabu (t.ex. onani som du ne4mner enligt stavningsprogrammet he4r existerar inte ens ordet!!!). Jag hoppas dock att jag lyckats me5la utanff6r linjerna , e5tminstone en aning. Kram Frida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Festivalonani igen at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts