Alla hjärtans äktenskap

February 13th, 2010 § 0 comments

I morgon är det alla hjärtans dag och min morgontidning svämmar över  av annonser med förlovnings- och vigselringar. Det blir tydligt för mig att det är inte bara sex som säljer, kärlek, idén om förstaögonkastet- livslångkärlek säljer minst lika bra. Så tänker jag, vårt samhälle är föränderligt, vi byter yrke ett antal gånger under våra liv. Arbetsmarknaden är inte längre lika statisk som den varit tidigare, trivs du inte som lärare eller VD så kan du skola om dig och inom loppet av några år ha förändrat hela ditt yrkesliv. Då kan det kanske vara svårt att hänga med som partner, kanske ska vi väga inte aspekten av föränderlighet i samhället i hur vi ser på skilsmässor.

Ibland får man höra skälet att det inte är lönt att gifta sig eftersom 50% av äktenskapen slutar i skilsmässa, att det skulle vara ett bevis för att tvåsamhet inte är någon bra form för samvaro. Jag vet inte, kanske behöver inte skilsmässan innebära ett misslyckande, precis som våra tidigare karriärer varit erfarenheter som vi drar nytta av så kan vi kanske se våra tidigare förhållanden som det också. Jag funderar på om det finns ett glapp mellan jakten på den perfekta livslånga kärleken och hur verkligheten ser ut.

Jag finner det också intressant hur äktenskapet, eller ritualerna kring äktenskapet fungerar som ett drömspel. Vissa av ritualerna är urgamla, de går vidare från generation till generation, medan andra, som att pappan leder en eventuell brud fram till altaret är nya. Vi är dock noga att behandla dem som gamla för att behålla känslan i vår föreställning. I skrivande stund så finns på Bröllopstorget 13 986 st önskelistor, 97 771 st bordsplaceringar, 14 854 st budgetar och 10 133 st planeringar. Inför mitt paper i sociologi så surfade jag mycket på sidor som bröllopstorget, jag tyckte det var spännande hur bröllopet även innebar en diciplinering av kroppen. Det skulle ansas, klippas, fönas, kanske opereras, färgas, kläs på kläs av. Oavsett kön så genomgår många människokroppar en sträng tuktning innan det traditionella svenska bröllopet. Bröllopsförberedelserna är en industri och alla vill ha en del av kakan. Våra eventuella bröllop måste naturligtvis inte vara hundratusenkronors investeringar, kanske är det inte ens realistiskt med tanke på det antal gånger som individen kanske gifter sig. Kanske finns det ett behov av att hålla fast vid våra ritualer och håller det så håller det om så bara några år.

forumet på bröllopstorget pratas det också sex. Hur ofta har ni sex, vad är normalt, har ni mer sex efter att ni gift er och är Shortbus en bra film för förspel? Platsen på forumen håller sig kvar även efter bröllopen, frågorna som kommer i samvaron med den andra personen luftas och förväntningarna som kanske infriades kanske inte blev av får en plats. Kanske finns här svaret på hur det moderna äktenskapet egentligen ser ut?

Det är glädjande att hur vi lever med andra och vem vi lever med är mer öppet än tidigare. Visst ligger kanske svårigheter i rörligheten i samhället, men också möjligheter. De liv som verkligen levs har kanske lite att göra med annonserna om förlovningsringar och de tillrättalagda bröllopsbilderna i morgontidningarna och människorna vet om det. Kanske ger bröllopet en möjlighet till lek med identiteten för en dag, en rituell fest och en markering att något nytt börjar. Om och om igen!

(Jag hade inte varit jag om jag inte noterat här att samtliga annonser i min morgontidning är enstämmigt heteronormativa.)

Läs även andra bloggares åsikter om

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Alla hjärtans äktenskap at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts