Sex Appeal

January 25th, 2010 § 3 comments

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WCjqNIcILGU]

Det här är en film från spelningen med Peter Doherty som jag var på för ett tag sedan. Det räcker med några sekunder för att ni ska förstå vad jag pratar om. Skriken från publiken är vansinniga. Under spelningen så slog det mig, jag stod framför en av de människor som kan sägas äga sex appeal. I ett samtal med en vän i baren så nämner jag att samtliga tjejer i lokalen antagligen vill ligga med Peter och vännen svarar leende, killarna också.

Kyss i Peters senaste video.

Vad är då sex appeal och vem har det. Jag hittar en definition i en ordlista på nätet. Där står bland annat:

“Physical attractiveness or personal qualities that arouse others sexually.”

(Fritt översatt fysiskt attraktivt utseende eller personliga kvaliteter som verkar sexuellt upphetsande för andra.)

Doherty är långt ifrån ensam inom musikvärlden att framkalla dessa känslor. Han har gott sällskap i Elvis, Mick Jagger och Tom Jones. Vi kanske inte riktigt kan förklara för oss varför vi vill ligga med dem, vi kanske inte ens vet vad vi vill göra med dem, bara att det är något. Eric Clapton berättade i sin biografi om hur ironiskt det var när han var på sin topp och ett oändligt antal människor ville knulla med honom, då kunde han inte. På grund av tungt alkohol och drogmissbruk så var förmågan och lusten helt satt ur spel. Under The Beatles spelningar på 1960-talet svimmade tjejer och alla som har sett filmer från dem kan minnas skriken. Skriken efter Peter är liknande och jag frågar mig vad det beror på.

Är det en fråga om musikalisk begåvning? Om utseende? Kanske om utstrålning eller självförtroende? Kan man träna upp sex appeal eller är det något som man föds med? Sidan WikiHow vill guida oss till hur vi får sex appeal. Många av tipsen handlar om självförtroende och om att vårda och älska sitt yttre. När jag ser Peter så blir jag lite osäker på om det är nyckeln till gåtan. Han kan se ganska sunkig ut, har iofs snygga kläder, men verkar ganska blyg då han inte är extremt hög eller full. Vad får människor att lysa? Är det kanske ryktet lika mycket om personen. Vi vet att någon är känd och de lyser lite extra. Fast jag har de där vännerna, som kan underhålla ett sällskap naturligt och sexigt. Som har förmågan att lysa och fylla ett rum, utan att de är kända.

Wikipedia utreder Sexual attraction i den här texten. Artikeln The Biology of Beauty menar att det som andra djur attraheras av som exempelvis ett sunt och friskt utseende och bra tänder är det som styr vad vi människor finner attraktivt. Artikeln talar också om det symetriska vackra utseendet och i tidigare forksning har det framkommit att män med ett symetriskt utseende sexdebuterar i snitt tre till fyra år tidigare än sina mindre symetriska likar. Enligt mig kan varken Mick Jaggers eller Peter Dohertys utseenden kan sorteras in där.

Enligt en annan artikeln föds ordet sex appeal under 1920-talet. Frisyrerna och de mer utmanande kläderna ges som förklaring. Jag tycker att det är intressant hur det mest är män som kommer upp när jag funderar över människor med sex appeal, en kritik mot populärkulturen är annars sexualiseringen av kvinnokroppen. Kanske ses en man som sexobjekt som något som han väljer, kanske ligger det mer makt i hans position än kvinnans som sexobjekt? Har det skett ett skifte, från 50-talets sexikoner som Marilyn Monroe & Brigitte Bardot till dagens slitna rockstjärnor och pojkband?

Oavsett vad det är, ett artificiellt ljus skapat av kändisskap eller en biologisk fortplantningsdrivkraft, så finns det där. Människor med sex appeal, generation efter generation.

Läs även andra bloggares åsikter om Brigitte Bardot, Elvis, KB, Marilyn Monroe, Mick Jagger, Peter Doherty, Sex Appeal, spelning, The Beatles

Tagged , , , , , , , ,

§ 3 Responses to Sex Appeal"

 • Patrik says:

  Vill man förenkla begreppen handlar det helt enkelt om att en gitarr/mikrofon i handen förlänger den manliga könspartikeln avsevärt. Alla har någon gång sett en gitarrkille ragga upp en brud på efterfest med en gräslig version av Radioheads “Creep”, men sällan tvärtom.

  Förövrigt har jag en väninna som har varit rockstjärna i 15 år. Hon har sällan haft killar som stått längst fram och trånat efter henne. Tjejer ska se ut som Amélie från Montmartre och helst inte öppna munnen för ofta. Det är synd.

  • Saga says:

   Jag har nog haft motsatta erfarenheter, oavsett kön så tror jag att musiken gör någon sexigare. Många av mina vänner står och trånar över tjejer i band!

 • Lh says:

  Håller med Patrik att det antagligen handlar om att de är musiker. Jag tror också att mycket sitter i betraktarens ögon för jag kan faktiskt inte ens förstå att Peter Doherty anses ha sex appeal. Han är ju bara äcklig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Sex Appeal at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts