Analsex

January 18th, 2010 § 2 comments

Analsex beteende där den sexuella njutningen och tillfredställelsen uppnås om man stimulerar anus eller för in penis eller andra föremål i anus – A. Nussdorfer i Sexologiskt lexikon

I slutet på min kurs i sexologi så gjorde var och en ett examensarbete. En av eleverna, barnmorskan Gunilla Pettersson skrev sitt arbete om analsex eftersom hon som hon uttrycker det

” Under mina år på barnmorskemottagningen har jag fått erfara att det som anses som normalt och det som anses avvikande, inte alltid är samstämmigt. Ungdomar har oftast en helt annan syn på sex än vad mina medelålders eller äldre patienter har. Det är mer okej att ha lösa relationer, kompisar som knullkompis så kallade KK. Oralsex är vanligt och analsex dyker allt oftare upp som fråga eller samtalsämne.”

Jag har även märkt att många sökningar som hamnar på min blogg har frågor om analsex. Hur gör man, och är det farligt? Jag skrev i höstas en text om analsex ur ett mer idéhistoriskt perspektiv och nu tyckte jag att det var dags för en mer praktiskt inriktad text. Gunillas paper om analsex har sin utgångspunkt i en debatt som startade i höstas med anledning av att RFSU informerade om analsex under sin sex och samlevnadsundervisning i skolor. Vissa herrar (Göran Skytte och Roland Poirier Martinsson) reagerade starkt i debattartiklar.

Vad innebär då analsex och är det farligt? Precis som definitionen ovan visar på så är inte analsex likställt med penetrerande sex, det kan vara det, men det kan också handla om att smeka eller slick. RFSU’s praktika för analsex innehåller bra tips om man vill prova på analsex.

Under förutsättning att man vet vad man sysslar med då man har analsex och att det är frivilligt så kunde inte Pettersson hitta några studier som visade på att analsex var farligt. I sitt paper så skriver hon dock att det är viktigt att akta vassa naglar, se till att eventuella leksaker inte har några vassa kanter. Leksaker ska även ha ett avslut så att de inte kan försvinna in i ändtarmen. Precis som vid andra typer av sex så ska man givetvis avbryta om det är smärtsamt eller inte känns bra. Det är också viktigt att poängtera att alla könssjukdomar, exempelvis Klamydia och HIV, smittar vid analsex, det är alltså lika viktigt att skydda sig som vid andra former av sex. Har man penetrerande analsex och efterföljande vaginalt sex så är det viktigt att man byter kondom för att inte sprida bakterier från anus till muttan.

Analsex som fenomen är omdebatterat i media. I mycket porr skildras analsex och många människor kollar på porr. Det är upp till var individ att bestämma vad denne vill ha för sex och ett bra sätt att kunna fatta sina beslut är att ha kunskap så man vet vad det är man säger ja eller nej till. Precis som Pettersson konstaterar i sitt paper så ska de som möter frågor kring analsex, exempelvis barnmorskor och sjuksköterskor, inte fungera som en moraliserande och dömande motpart, utan kunna bemöta frågorna med fakta och adekvat information.

Läs även andra bloggares åsikter om analsex, Gunilla Pettersson, Göran Skytte, Roland Portier Martinsson

Tagged , , ,

§ 2 Responses to Analsex"

 • Gunilla says:

  Hej Saga!
  Hoppas allt är bra med dig. Vill bara säga att du skriver så himla bra. Hoppas att du fortsätter.
  kram
  Gunilla från Sexologin.

  • Saga says:

   Hej Gunilla!
   Det samma, som jag sa så tyckte jag att ditt paper fungerar utmärkt som en replik i analsex-debatten. Hoppas att vi ses igen, jag hade gärna hört mer om hur ditt arbete förändrats efter sexologikursen!
   Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Analsex at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts