Sex & kärlek

December 17th, 2009 § 1 comment

Idén till det här inlägget kom efter att jag fått massage, vid massage så frigörs oxytocin, det är det hormon som ibland får ta smällen när ammande kvinnor inte vill ha sex, men också ett av de hormon som frisätts vid sex. Det fick mig att fundera på vad en känsla är och vad som är biologi.

Jag har läst sexologi parallellt i Malmö och Lund den här terminen, i Malmö har vi inte pratat så mycket om kärlek, men i Lund höll min lärare Magnus Larsson en föreläsning på ämnet. Det första som blir intressant om man ska prata om kärlek på ett vetenskapligt plan är huruvida kärlek går att mäta. Vad är kärlek? Är kärlek ett gäng hormonella processer eller en subjektiv abstrakt känsla?

Jag läste för ett tag sen om en kvinna som var upprörd över att det gick att studera kärlek på universitetsnivå, det var Örebros Universitet som hade kursen och som sexologistudent tycker jag att det är utmärkt. Många människor går runt med sin egna uppfattning om kärlek och förväntar sig att den ser likdan ut som andras, under ett arbete med parrådgivning borde ett kunnande i hur kärlek kan se ut vara helt perfekt. En annan aspekt är något som vi inom sexologin kallar för kärleksideologin, vilken innebär att sex ses som lite finare om det sker mellan människor som är kära. Det är en syn som man kan bära med sig och som kan färga hur man ser på andra människors relationer. Min uppfattning är dock att denna ideologi håller på att förändras, unga människor idag har som jag uppfattat det ett mycket mer avslappnat förhållande till vem man har sex med och kopplar nog inte nödvändigtvis ihop det med kärlek.

Finns det olika sorters kärlek?

Lee delar upp kärleken i sex olika former, vi har

Eros – passionerad kärlek

Ludus – kärlek som spel

Stroge – vänskaplig kärlek

Pragma – praktisk kärlek

Mania – manisk kärlek

Agape – osjälvisk och givande kärlek

Vad har då kärlek med sexualitet och lust att göra? Och varför är det bara vissa kärlekar som kopplas samman med sex? Ett erosperspektiv på kärlek förutsätter någon form av sexuellt samspel medan kärleken till ett barn förutsätter avsaknaden av den. Är då lustkänslorna den kulturella konstruktionen medan kärlekskänslorna finns i biologin? Om man vill knulla med sina vänner, har då kärleken gått över till eros eller kanske måste vi bara separera begreppen totalt. Mina singelvänner berättar hur de måste betona för nya sexpartners att de inte är ute efter den stora kärleken, annars får de inte knulla igen.

Jag letar förgäves i mina kursböcker i sexologi efter ett kapitel om kärlek. Jag har absolut förståelse för att vilja skilja begreppet från sexualitet, men att helt avlägsna det? Jag tror ändå att en massa människor träffar någon som de anser att de är kära i, lever och har sex med den personen. Jag vill veta hur känslan att vara kär påverkar sexualiteten, och jag vill veta hur länge hormonerna fortsätter att utsöndras. Är det någon skillnad på förälskelse och kärlek? Kanske skulle man kunna se förälskelsen som ett förstadie till kärlek, kanske också som en mer egocentrerad känsla än kärlek. I engelskan finns ingen förälskelse, där går de genast på in love (att vara kär). Gör det någon skillnad, har vi då i Sverige en liten prövotid i egenskap av att vara förälskade?

Läs även andra bloggares åsikter om kärlek, Magnus Larsson, sexualitet

Tagged , ,

§ One Response to Sex & kärlek

  • lisa says:

    det här är lite spännande tycker jag, fast jag inte lagt särskilt mycket tankekraft på det. För egen del har jag mest registrerat det som en bekymmer att definiera och skilja mellan olika former av kärleksfulla känslor. Ett kort tag jag var inne på att jag bara konceptualiserade skillnaden i relationer som olika långt längs med samma skala, men sen insåg jag ju att jag faktiskt inte vill ligga med alla. Ar dela upp efter det kriteriet går då rakt inte heller, och inte heller på vänskaplig kärlek och kärleksfull kärlek. åh så svårt. måste fundera på det här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Sex & kärlek at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts