Vem blir du kär i?

November 23rd, 2009 § 5 comments

Tidigare i höstas hade min klass en föreläsning med Thomas Johansson från RFSU angående sexuell identitet. Med tanke på vad jag skrivit tidigare i bloggen angående Malena Ivarssons uttalande om homosexualitet tycker jag att det är på sin plats att reda ut lite begrepp.

Synen att vi har en sexuell identitet är begränsad till västvärlden, i övriga delar kanske det snarare handlar om vad vi gör för sexuella handlingar. Alltså inte om att vara homo, bi eller heterosexuell, jag är, utan om att göra homo, bi och heterosexuella handlingar, jag gör. Man kan kanske ifrågasätta om det överhuvudtaget är viktigt att dela upp befolkningen i homo, bi eller hetero, men när vi nu gör det så vill jag reda ut begreppen. Kanske skulle vi kunna leka med tanken att vi alla är sexuella. Jag vet ett antal personer som räknar sig som hetero, men ändå haft sexuella kontakter med någon av samma kön, men också homosexuella som haft sexuella kontakter med någon från det motsatta könet.

Man brukar därför säga att en sexuell läggning kanske snarare handlar om vem som vi blir förälskade och kära i. Det blir alltså en viktig del av ens identitet vilken sexuell läggning man har, men jag tror inte att man ska se det som något statiskt.

Här följer Thomas definitioner på sexuell läggning

Homosexualitet En person som känslomässigt och sexuellt relaterar till personer av samma kön som hon eller han själv har

Heterosexualitet En person som känslomässigt och sexuellt relaterar till personer av motsatt kön

Bisexualitet En person som känslomässigt och sexuellt relaterar till personer oavsett kön

Bisexualitet delas i sin tur ibland in i underrubriker.

Seriell som innebär att man exempelvis först har ett förhållande till en kvinna under en period och sedan ett förhållande till en man, sen kanske man har ytterligare ett förhållande till en man och på det följer ett förhållande till en kvinna. Man mixar dock inte under tiden utan det bygger på längre monogama förhållanden.

Parallell som innebär att man har ett förhållande med en man samtidigt som man har ett förhållande med en kvinna

Samtidig som innebär att man har ett förhållande med flera män och/eller kvinnor, dessa behöver dock inte ha förhållanden med varandra, men det kan vara så.

Personligen tycker jag att dessa indelningar av bisexualitet är lite krångliga och kanske bygger de snarare på en rädsla för att inte veta vem någon tänder på. För så kanske det är i många fall, vi vill veta var människor placerar sig. Vi vill veta vad de har för sexualitet. Detta trots att studier visar att skillnaden mellan vad vi säger oss göra och vad vi verkligen gör är stor. Många människor som klassar sig själva som heterosexuella ägnar sig åt homosexuella handlingar och vice versa. Inom sexologin pratar man om skillnader mellan identitet (ex bisexuell kvinna), preferens (knullar helst med kvinnor) samt praktik (lever dock med en man av olika skäl).

I HITE-rapporten frågar de amerikaner om de är homosexuella, 11% svarar ja. Sedan frågar de männen om de någon gång under sitt liv sugit på en annan mans kuk, 19% svarar ja, om de inte har det får de frågan om de skulle vilja det, 23% svarar ja. Kinsey frågar amerikanska kvinnor i slutet av 40-talet om de är homosexuella, 3% svarar ja. Sen frågar han om de i vuxen ålder haft sex med en annan kvinna och fått orgasm, 13% svarar ja.

Kanske kommer problemen när vi ser sexuell läggning som ett sätt att veta hur människor är. Vilken politisk ståndpunkt de har, vad de gillar för kultur, vilka kläder de föredrar, vad de tycker om att prata om i slutändan kanske vad de har för personlighet. Är det för svårt för oss att acceptera att en sexuell läggning bara skulle säga vem man blir kär i  (om ens det) och inte om man gillar schlager?

I slutet av Thomas Johanssons föreläsning fick vi diskutera tre frågor i grupp. Jag delar med mig av dessa till er

 1. Vilken funktion fyller min sexuella läggning för mig?
 2. Vilken funktion fyller andras sexuella läggning för mig?
 3. Vilken funktion fyller indelningen i sexuella läggningar för samhället?

Läs även andra bloggares åsikter om bisexualitet, heterosexualitet, HITE, homosexualitet, Kinsey, sexuell identitet, sexuell läggning, Thomas Johansson

Tagged , , , , , , ,

§ 5 Responses to Vem blir du kär i?"

 • Eva says:

  En fråga som diskuteras inom genusvetenskapen är om man ska använda begreppet “motsatt kön”. Är kvinnor och män varandras motsatser?

  Ska man säga det “andra könet”? Då ej syftat på kvinnan som det andra könet a la Simone de Beauvoir…

 • Cajsa says:

  Blir sugen på att reflektera lite över bisexualitet då jag för några år sedan (när jag var som mest attraherad av kvinnor) råkade läsa på RFSL:s hemsida om olika typer av bisexualitet.

  Jag minns att det förklarade en hel del för mig som jag varit ambivalent inför tidigare.
  När jag nu letade efter texten på deras hemsida hittade jag en likande uppdelning:
  “Man kan vara intresserad av kvinnor och män på olika sätt. En del bisexuella blir förälskade i personer av bara det ena könet, men är sexuellt intresserade av människor av båda könen. Andra blir sexuellt attraherade av människor av bara det ena könet, men förälskad i människor av båda könen.” (rfsl.se)

  Det som då för några år sedan gav mig en aha-upplevelse var kategorin bisexuella som “tänder på båda könen men bara blir förälskad i ett av dem”. Detta att jag känt just så, hade förorskakat att människor i min omgivning tidigare hade ifrågasatt om jag verkligen var bisexuell då jag bara blev förälskad i män.

  Det kändes därför bekräftande och skönt att läsa RFSL:s definitioner där faktisk min egen “variant” fanns med.

  När jag nu idag gick in på deras hemsida för att leta efter texten ovan, hittade jag något annat som jag också stött på och blivit lite provocerad av, ännu en gång var det skönt att läsa vad RFSL skrev:

  Fördomar och frågor om bisexualitet
  “Alla människor är egentligen bisexuella.”

  Det är möjligt att alla har en potential för att attraheras av båda könen, men när man talar om bisexuella eller bisexualitet så brukar man vanligtvis mena upplevd attraktion: att man faktiskt känner sig attraherad av människor av båda könen. Dessutom kan det vara kränkande för både hetero- och homosexuella att få sin identitet ifrågasatt. Det bör vara upp till var och en att identifiera sig själv.” (rfsl.se)

 • […] från Psykologiska Institutionen i Lund Hoppa till kommentarer Jag skrev den här texten om sexuell orientering, tycks den lite snäv så tänkte jag dela med mig av lite toaklotter från […]

 • carro says:

  jag känner igen mig i det ni skriver, jag är en bisexuell kvinna, men min preferens sexuellt är nog män, ( dock itne riktigt säker), men min praktik, är att jag vill vara tillsamamns me den kvinna, dels pga att jag älskar min nuvarande flickvän och dels för att jag har lättare att umgås med kvinnor, tycker de är mer omtänksamma, mysiga, trogna, och helt enkelt mindre hårda och tuffa.
  men detta är itne så lätt alltid, det kan va jobbigt att va bisexuell. Det känns som att man velar, och är väldigt ambivalent. och man kan ju aldrig få allt man vill.
  /Carro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Vem blir du kär i? at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts