Husockupation & HBT

November 21st, 2009 § 0 comments

Igår vid 21-tiden kom en polisbil körandes utanför mitt jobb. Några timmar därefter följde fyra piket-bussar och snart var pressen på plats också. Det handlade om den första svenska Queer-ockupationen någonsin av ett hus vid Botulsplatsen i Lund. Sydsvenskan beskriver ockupationen som ett sätt att uppmärksamma HBT-frågor och kopplar samman den med kampanjen Bara Bröst som drivits i bland annat Malmö. Grupperna kopplar samman sexuell identitet med politik på ett aktivt sätt.

Foto: Oqupation

Idéerna bakom ockupationen finns att läsa på http://oqupation.blogspot.com/, jag tycker att det är viktigt att man gör det om man tänker uttala sig om den. För uttala sig kommer människor att göra, den kommer att kritiseras och rosas och då tycker jag att det är på sin plats att man vet vad begreppen innebär. Jag ser det som ett problem med en aktion likt den här. Hur många som läser Sydsvenskans artikel känner sig insatta i queer-begreppet? Hur många tycker sig veta vad det normlösa samhället är? Förstår allmänheten kopplingen till att ockupera hus?

Foto: Oqupation

En annan aspekt är den att grupperna kan uppfattas säga sig föra HBT-rörelsens talan. Det blir lite problematiskt eftersom man använder sig av civil olydnad och ockupation som en strategi och inte alla inom HBT-rörelsen skriver under för det. På samma sätt som en stigmatisering av HBT leder till en vi och dem känsla så kan aktioner likt den här skapa klyftor inom rörelser som verkligen inte behöver det. På sidan Hardqueer diskuteras detta i kommentarsfälten

“Förbannade SVIN som drar ner hela HBTQ-världen i skiten p.g.a korkade jävla ockupationer med enda avsikt att smutskasta alla oss andra. Jag vet att ni är medvetna om hur mycket ni skadar för oss andra som kämpar med att HBTQ-samhället ska bli mer accepterat.

Jag säger inte att vi ska assimileras till fullo i heterovärlden, men detta är att gå åt helt fel håll.”

Frågan om detta är ett bra sätt att skapa debatt om HBT-frågor kommer med all sannolikhet att diskuteras. Kom då ihåg, att en sexuell identitet inte är likställt med ett visst politiskt perspektiv. Precis som att de som tillhör heterosexuella inte alla delar samma politiska åsikter så gäller detta även för homo, bi och transpersoner.

Läs även andra bloggares åsikter om Bara Bröst, Hardqueer, HBT, ockupation, Sydsvenskan

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Husockupation & HBT at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts