Vita äktenskap

October 19th, 2009 § 0 comments

För några månader sen fick jag höra begreppet vita äktenskap av en vän. Eftersom jag inte hade någon aning om vad det var så googlade jag det. Vita äktenskap, eller blekta som de ibland kallas, är äktenskap eller förhållanden där man inte har samlag. I de flesta fallen är det så att man tidigare haft samlag och sexuellt umgänge men att det mattats av, i vissa fall handlar om att man aldrig har haft ett sexuellt umgänge.

I tidningen Vi’s artikel läser jag om att det i allt större utsträckning är männen som säger nej och det stämmer bra överens med de diskussioner som jag finner i olika forum på internet. Ofta kan inte de inblandade parterna skylla någon de vet inte riktigt varför de inte har sex. Många av de som skriver på olika forum om sina vita äktenskap är kvinnor. Här är ett exempel. Kvinnor som vill ha sex. Det finns givetvis olika alternativa anledningar till det, en kan vara att det som man är förknippat med mer skam att inte ha ett tillfredställande sexliv. Anledningarna till varför vi inte ligger med varandra är lika många som anledningarna att vi gör det, men ofta tror jag att det bara tappats bort. En vän till mig jämförde det vid en middag för någon vecka sedan med att börja springa. Det är skitjobbigt att ge sig ut i spåret i början och bär verkligen emot, men efter några gånger så upptäcker man att det är riktigt trevligt.

När det gäller sexuell samvaro så verkar det finnas ett enormt tabu gällande att göra något som man inte vill. Då tror jag att det är viktigt att formulera vad det är man inte vill. Kanske måste man ibland pressa sig till att ligga nära sin partner i några minuter och bara vara för att känna närheten som kan behövas för att man ska vilja ha sex. För att kramas med någon krävs inte ett samlag. Då får vi också fundera på vad vi definierar som sex. De flesta som skriver i forumen räknar samlag och undrar hur många gånger i veckan som är normalt. Då känns det inte så konstigt att det blir en jobbig press på förhållandet. Vissa av mina killkompisar berättar med beklagan i rösten om de där sista månaderna i förhållandet då de inte ens hade sex, sen tog det slut. Underförstått ligger att det var tjejen som inte ville, men vad gjorde de själva? På samma sätt som män ibland rider på fördomarna om att tjejer inte vill knulla lika mycket så finns där en enorm press på dem att alltid prestera, och skrapar man lite på ytan så berättar många om att de tycker att det är jobbigt. Det är jobbigt att oavsett hur de beter sig så förutsätts att de vill ligga, till varje pris. Ett väldigt bra sätt att närma sig varandra sexuellt är sensualitetsövningar. Genom dem tvingas dessutom par att avsätta tid för varandra, utan TV eller dator i bakgrunden, vilket jag tror att alla kan vinna på. Kanske är det inte något jätteproblem med ett samlagsfritt äktenskap, men ett fritt på närhet tror jag är omöjligt.

Läs även andra bloggares åsikter om vita äktenskap

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Vita äktenskap at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts