Vad tänder du på?

October 15th, 2009 § 5 comments


Foto: Malin Falk (lillesneck@gmail.com)

Mina föreläsningar i sexologi och samtal med vänner har fått mig att fundera på det där med sexuella preferenser och att ha en fetisch. En tjej som jag jobbade med i somras, Rebecka Persson,  skrev sin uppsats på psykologprogrammet i ämnet BDSM med anledning att det aktualiserats genom att det i Sverige sedan årsskiftet inte längre räknas som en psykisk diagnos. RFSU uppmärksammar borttagandet av diagnoser för parafilier här. Ett problem är dock att det kvarstår som diagnos i systemet DSM VI vilket innebär att sjukdomsbegreppet blir relativt, beroende på vilket diagnossystem som man arbetar utifrån räknas parafilier som sjukt eller inte.

När jag ser på vad mina vänner faller för hos partners är det ofta så att de har vissa saker som de konsekvent tycker är tändande. Någon gillar tatueringar, en annan unga killar, någon bara blondiner och någon rakade killar. Jag tror att om vi tänker efter hittar vi alla något som vi tycker är lite extra attraktivt, på det sättet kanske förståelsen för andra fetischer som ses som mer ovanliga kan öka. Det är ofta lättare att acceptera drag hos andra om vi kan förstå dem och på något sätt se dem hos oss själva. Skillnaden mellan de mer vanliga sakerna som vi tänder på (hårfärger, frisyrer, snygga tänder eller ögon) och att kalla en fetisch kanske inte är så stor. Även beteendemässigt har vi saker som vi finner mer eller mindre sexuellt upphetsande, någon vill bli jagad, en annan föredrar att ta initiativ själv, någon gillar mer hård sex medan en annan vill ha det mjukt. Min teori är att BDSM och fetischism egentligen bara är våra vanliga sexuella önskemål dragna lite längre. Fetishism definieras av RFSU

“Fetischism innebär att en specifik kroppsdel eller ett eller flera föremål förstärker eller är en källa till sexuellt välbefinnande”

Några av de vanligare sakerna är lack, läder eller gummi. Det finns dels forum på nätet för människor med intresse av fetischism och BDSM, men också föreningar som Fetish Party People. FPP har även en gård med lägerverksamhet. I Skåne, där jag bor, vet jag att det med jämna mellanrum ordnas fester med temat. Veberöd är en ort känd för detta. Darkside är ett annat forum på internet med inriktning BDSM och fetisch.

Då tror jag att vi alla kan hitta något som vi tänder till lite extra på utan att vi behöver koppla det till något sjukdomsbegrepp. Varje kultur har sina tabun och föreställningar om vad som hör till normen, kanske behövs vissa tabun för att upprätthålla någon sorts ordning i samhället, men jag tycker att man bör fundera på varför man anser något vara sjukt respektive friskt. När man reagerar på någons sexuella preferenser bör man fråga sig själv varför man reagerar. Har ni själva någon speciell fetischism?

Läs även andra bloggares åsikter om BDSM, Darkside, fetisch, Fetish Party People, parafili, RFSU

Tagged , , , , ,

§ 5 Responses to Vad tänder du på?"

  • Dr E says:

    Området parafilier är så pass stort att man inte kan generalisera. Jag tycker nog att diagnoser som apotemnofili, nekrofili och zoofili (jämte pedofili naturligtvis) även i fortsättningen platsar bland F-koderna i ICD… Eller så räcker det kanske med att man “bara” säger att vissa är brottsliga, men inte är lika med psykisk sjukdom? Redan idag är ju sexuellt umgänge med minderårig som har utvecklat sexuella karaktäristika (post-pubertala) inte nog för rättspsykistrisk vård, dvs inte att betrakta som allvarlig psykisk störning, även om jag tycker att män (ffa) som ligger med könsmogna 10-11-åringar är käpprätt åt skogen störda!

    • Saga says:

      Jag tror att du är inne på något väldigt viktigt där, ofta känner vi ett behov av att förklara beteende som vi inte förstår med att det är “psykiskt sjuk” som genomför det. Att vi tenderar att tillskriva brottslingar psykisk sjukdom för att kunna förstå obegripliga handlingar. Kanske behövs ibland ett lite mer brett synfält när det gäller att förstå “onda” handlingar, läs: Professor Zimbardo och hans teorier om hur yttre förutsättningar kan gynna beteenden som vi inte kan förstå. Sen finns det kanske även en motpol som menar att brottslingar “kommer undan” med psykisk ohälsa, vilket i sin tur leder till vård istället för straff. Vi har olika sätt att reglera vår sexualitet, ett sätt är juridiskt ett annat genom att definiera vad som är sjukt och friskt. Jag tycker också att det är en intressant fråga hur man tänker sig kunna bota de som klassas med parafilier som psykisk sjukdom, aversionsterapi har ju visat sig fungera i vissa fall, men kan diskuteras med etiska skäl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Vad tänder du på? at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts