Att vårda en relation – att logga ut?

April 7th, 2012 § 8 comments

Bild från http://cutegaycouples.tumblr.com/.

Ni som känner mig vet att det här är en av mina svagheter, jag sitter ihop med min iPhone, därför tycker jag också att det är ett så otroligt intressant ämne. Påskhelgen tillbringar jag till stor del med te, choklad och TEDTalks. Det första som jag ser heter Connected, but alone? av Sherry Turkle och handlar om hur relationer, särskilt romantiska sådana, påverkas av att att ständigt vara uppkopplad. Du är inte längre på en middag, i ett samtal eller på en bar, du är ofta samtidigt på internet i en annan konversation eller kanske tio stycken andra konversationer och ett Wordfeudspel.

Förra sommaren bad Helsingborgs Dagblad mig att dela med mig av tre romantiska tipsa. Mitt första tips var

“Logga ut. Stäng ibland av tekniken, datorer och mobiler och var koncentrerade och närvarande i stunden. Sociala medier som Facebook kan användas för att skapa bra förutsättningar för passion, men det kan också vara bra att prova på hur det känns att bara vara i sina känslor utan yttre stimulans och ständig informationsinput.”

Ibland känns saker som vi skriver inaktuella efter bara några månader. Särskilt när det handlar om sexualitet, teknologi och förhållningssätt till internet. Jag tror att det är ämnen som är föränderliga i en liknande utsträckning. Ändå känner jag i skrivande stund att reflektioner kring vårt användande av internet känns mer aktuellt idag än det gjorde när jag skrev mina romantiska tips.

Jag tänker på en dejt jag var på, efter en kvart stod personen med blicken i sin mobil, iPhoneblicken som den ibland kallas. Och konsten att hålla ögonkontakt samtidigt som du messar, som Turkle talar om. “Jag måste sköta om mina sociala medier” var kommentaren, som om det handlade om en liten kennel med hundvalpar som krävde kärlek och näring. Turkle talar om “The illusion of companionship without the demands of friendship“. Ska vi vara krassa så är det lite så, i kommunikation i form av sms, mms och chatt så är vi i kontroll. Vi kan logga ut, sitta och fundera på våra formuleringar, styra på ett helt annat sätt än i det direkta fysiska samtalet. Turkle talar om den fysiska relationen som kladdig och krävande och att den går att tvätta med teknologi, så den blir lite mindre besvärlig. Den blir bekväm. Att människan är ensam och samtidigt rädd för intimitet och att teknik erbjuder ett förförande alternativ, där du själv, till viss del, kan designa dina relationer. Turkle betonar skillnaden på att vara själv (alone) och att vara ensam (lonely). Hon menar att vi måste lära oss att vara själva, annars kommer vi att finna oss ensamma i en illusion av relationer som inte riktigt når fram.

Som jag skrev i början så är mitt förhållningssätt till min telefon inte helt oproblematiskt. Det tar inte lång tid förrän ni hittar mig i min mobil. Dagen då jag såg Turkles TEDTalk hade jag innan jag ens lämnat sängen sett tre Youtubeklipp, kollat mejl och sociala medier, sett på en bild på någon jag tycker om och startat en diskussion. Turkles ord om relationer och kommunikation får mig att fundera. Fundera på att skaffa en analog väckarklocka och göra ett “sacred place” av mitt sovrum, ett rum hos mig utan ett ständigt flöde av information. Att logga ut för att vinna något annat. Jag tror inte att det är den totala avhållsamheten som är målet, jag älskar internet och de rum som det bjuder på. Vad jag tror på är frågorna och diskussionen, en medvetenhet i användandet av teknik, att inte klicka oss vilse och stanna i de kladdiga och något krävande relationer som omger oss. Och att som Turkle talar om, skapa fristäder i vårt hem. Jag vet inte vilken relation just du kan sägas vårda genom att logga ut, kanske enbart en, otroligt viktig relation. Relationen till dig själv.

Tidigare texter om sexualitet & teknologi:

Till sängs med iPhone 

Som en virtuell bikt

Den sexuelle medelålders mannen och Facebook

Vad är en nakenbild på internet?

Att sexsurfa

Läs även andra bloggares åsikter om internet, kommunikation, mindfulness, relationer, sex, sexualitet, Sherry Turkle

Tagged , , , , , ,

§ 8 Responses to Att vårda en relation – att logga ut?"

 • Cajsa says:

  Jag ar tänkt på hur svårt det blir att inte ständigt öppna telefonen när det finns en människa därute som man väntar på, längtar efter men inte riktigt vet var man har. Jag har betraktat mig själv som en relativt avslappnad Iphoneanvändare men förvandlades till en maniskt stirrande, tvångsmässigt uppdaterande toka när jag blev förtjust i en man som när som helst kunde skicka ett meddelande, eller kanske skriva nått på facebook, vaddå det har ju gått 3 sekunder, han kan ju ha skrivit nått viktigt nu ju. Satte mitt teknikanvändande i perspektiv, det är lätt att vara avslappnad när man inte väntar på nått, och svårt när personen man tänker på kan ha gett just den bekräftelse jag längtar efter….. om jag bara klickar och tittar efter.

  • Saga says:

   Vilken fin kommentar! Jag tror att det går att jämföra med hur jag känner att jag blir när jag är förälskad, vill helst bara tala om den där personen. Såg det här TEDTalket om kärlek, det tyckte jag var intressant. Helen Fisher talar lite om hur någon i princip kan ta över ens hjärna 🙂 http://www.ted.com/talks/helen_fisher_studies_the_brain_in_love.html. En annan aspekt som jag inte lyfter är ju relationer som bara finns online, hur fungerar de? Och hur bestämmer vi hur mycket utrymme som de ska få lov att ta? Det finns en mängd dimensioner av det här…

 • Johan says:

  Jag har en mobiltelefon från -99. Det är inte helt socialt accepterat, med tanke på att jag bland annat jobbar med att föreläsa om teknik och internet, men det gör underverk för min förmåga att släppa nätet när jag går hemifrån.

  //JJ

  • Saga says:

   Intressant! Av nyfikenhet; har du den också som jobbmobil eller har du olika? Här är något som är intressant, ett medvetet val i förhållande till användande av teknik. Jag tror att vi ofta inte ens reflekterar och inser att de här valen är helt möjliga att göra.

   • Johan says:

    Ja, jag får nästan inga privata samtal ändå – teh internetz är där för all min sociala kommunikation – så det känns helt onödigt att ha separata telefoner. Som egenföretagare är jag aldrig riktigt ledig heller, så jag skulle få släpa på två mobiler. Det har jag ingen lust med.

    //JJ

 • Lotta says:

  Jag precis som du och många andra älskar internet och skulle inte vilja vara utan mina kontakter via internet. Men efter min semester i höstas när jag lämnade telefonen hemma och var helt internetfri en vecka så har jag börjat fundera över vad allt detta informations flöde gör med oss (mig). Jag klarade mig ju utan alla kompisars statusuppdateringar och insåg att jag till och med mår bättre av att slippa ta emot all den infor som framförallt FB förser mig med. Statusar i form av:” åh, nu är det måndag igen, en hel vecka till helgen”, åh, det var bara 64 av mina 1897 kompisar som grattade mig på min födelsedag” tar min energi och jag har insett att det är bäst att sålla bort det man inte vill se!
  Det du skriver om att vara närvarande i det fysiska samtalet är viktig tror jag! Jag stänger datorn ibland numera och lägger undan telefonen och tillåter mig att bara vara!

  • Saga says:

   Intressant! Jag tror att det är precis de valen som kan vara bra att göra då och då. Att bli medveten om hur informationsflödet påverkar oss. Jag har precis sysslat med mindfulness i två dagar och är lite frälst, där tror jag att mycket av det som du beskriver finns. Det ska bli väldigt spännande att se hur utvecklingen blir tycker jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Att vårda en relation – att logga ut? at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts