Sex – En motorväg till Gud

March 12th, 2011 § 4 comments

En av mina vänner berättade för mig hur en litteraturvetare som hon en gång kände brukade gå in på pressbyrån och plocka till sig några pocketböcker från bestseller-listorna för att hålla sig uppdaterad på litteraturen som inte rymdes i kompendierna till dennes kurser. Lite samma tanke fick jag när en vän tipsade mig om boken Sex – En motorväg till Gud. Jag beställde boken från en nätbokhandel och några dagar senare ramlade Johan Ekenbergs försök till att hjälpa par till ett bättre sexliv ner i min brevlåda.

I boken ryms allt från kartläggning av ditt liv (vad gör du egentligen om dagarna?) timme för timme till muskelövningar för underlivet. Ekenberg guidar dig stegvis genom både penis- och slidmassage och förespråkar att män inte ska få utlösning. Jag ställer mig dock något skeptisk till teorierna kring hur hormonnivåerna påverkas av en ejakulation, Ekenberg menar att män genom att inte ejakulera behåller en hög nivå av testosteron vilket ger dig en ökad livskraft och en känsla av att återigen vara ung. Det finns inga källor som styrker hans teorier och de är också formulerade som möjliga, inte sanna.

Ekenberg är som bäst då han håller sig på en fysisk praktisk nivå, jag tror att många av övningarna kan vara bra för att lära känna sin kropp och sin sexuella funktion. Vad han enligt mig bör hålla sig ifrån är pseudovetenskapliga teorier kring könshormoner och mannens respektive kvinnans sexuella funktion. Visst kan vissa saker stämma för vissa, många män (och kvinnor) känner säkert mycket prestationsångest inför sex och många kvinnor (och män) blir säkert störda av sin vardagsstress under sex, men att uttala sig generaliserande om människors sexuella problem utifrån kön tror jag är att göra det lite väl enkelt för sig.

Så vad tar vi med oss från Sex – En motorväg till Gud? De inledande kapitlen kring att kartlägga stress och göra muskelövningar ger konkreta förslag för vad individer kan göra för att känna sig mer tillfreds med sin sexualitet, de är bra. Vad som inte är bra är Ekenbergs sätt att trots det att han använder ordet partner helt exkludera homosexualitet och bisexualitet ur sin manual. Han menar i slutkapitlet att sexuell läggning är egalt och att de flesta av hans kursdeltagare är heterosexuella. Tyvärr är inte sexuell läggning egalt eftersom hela boken (förutom de delar som handlar om individen) riktar sig till män som lever med kvinnor och kvinnor som lever med män.

Full Moon Luc Viatour

Kapitlet kring hur sex kan leda till ett andligt uppvaknande är intressant eftersom just andlighet är något som jag tänker att relativt få i sekulariserade Sverige ger sig hän åt. Att tillstånd som du befinner dig i under sex skulle kunna liknas med andliga upplevelser är en spännande jämförelse. Är sex den nya andligheten? Kanske är sex som tillstånd ett av få medvetandetillstånd där människan närmar sig de upplevelser som tidigare uppnåtts genom bön, fasta eller meditation? Som jag förstår det menar Ekenberg att sex leder vidare till andligheten, vad jag tycker är intressant att fråga sig är om det inte räcker med att räkna sex som andligheten? Kan vi istället för att se sex som motorvägen se det som rastplatsen?

Här kan ni se Johan Ekenberg själv förklara vad Sex – en motorväg till Gud innebär.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

 

§ 4 Responses to Sex – En motorväg till Gud"

 • Om du går Johans båda kurser “Sex en motorväg till Gud” så kommer du troligen att upptäcka den andliga dimensionen av sex. Och jag tror personligen att det är en viktig aspekt, som allt fler kommer att känna för.
  Här är ett blogginlägg där jag beskriver en personlig erfarenhet när jag assistera Johan.
  http://lustochliv.blogspot.com/2010/05/det-dar-med-essencen-och-livskraften.html

 • Saga says:

  Hej Charlotte!
  Tack för din länkning, ska in och läsa. Jag tycker teorierna kring andlighet och sexualitet är mycket intressanta!

 • Pernilla says:

  Jag gick Johans kurs i helgen och tror att han gör sig bättre in real life än i bok. Han förespråkar en mogen sexualitet som bygger på total närvaro, där man inte behöver försvinna in i egna sexfantasier.

  • Saga says:

   Intressant! Tankarna om närhet tycker jag är spännande att ställa i förhållande till exempelvis mindfulness. Att ställa närvaron i förhållande till sexfantasier och fundera på hur sexet skulle skilja sig åt är också intressant. Jag tänker samtidigt att det ena kanske inte behöver utesluta den andra. Att vara närvarande kan fylla en funktion och att få lov att försvinna in i en sexdröm kan kanske ge något annat. Utan att behöva tala om mogen eller omogen sexualitet. Skulle vara väldigt spännande att gå någon av de här kurserna och få en djupare inblick i vad de innebär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Sex – En motorväg till Gud at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts