När Hollywoodfruarna blev gubbsjuka

March 12th, 2010 § 2 comments

Hollywood, våren 2010

TV 3’s serie Svenska Hollywoodfruar går in på andra säsongen och jag börjar dagen med ett avsnitt. Vi får i första avsnittet följa Lena Jolton och Päivi Hacker när de ska välja ut bartenders till din Barbie-fest. Genom en agentur har de fått tillsänt sig ett antal unga män och i Päivis lägenhet utvärderas männen i hur bra de öppnar en flaska champagne, hur bra de konverserar (personligheten) samt icke att förglömma hur sexiga de är. Kvinnorna i 50-årsåldern iklädda leopardtrikåer nyper och klämmer, kommenterar på svenska om de hittar några överflödiga kilon och säger att de blir varma i kroppen av de unga männen. De frågar sig på svenska om en av männen är lite tjock, efteråt berättar de på engelska för honom hur bra han ser ut och vad charmig hans accent är.

Paris, hösten 2007

Jag har under några veckors tid varit på jakt efter ett arbete. Sommarkurserna är slut, så även CSN-pengarna och det är dags att ge sig ut i det franska arbetslivet. Jag är kallad på intervju för ett caféjobb i en av de finare delarna av Paris. Det är ett litet italienskt ställe som ska nyöppna och de behöver en servitris. I Frankrike går man på intervju i höga klackar med make upen på rätt plats. Så mycket vet jag. Jag kommer upp ur métron och ser stället nästan direkt. En man med blekrött hår, han har antagligen nyss genomgått en hårtransplantation, hårfästet är fyllt av röda små prickar, möter mig i dörren. Han bryter på italienska och visar mig in i den lilla lokalen där renoveringsarbetet är i full gång. Där möter jag även hans fru som är där för att se till att allt går rätt till. Han får mitt CV, kastar en blick på det och ignorerar restaurangreferenserna till förmån för det faktum att jag jobbat som receptionist, uppenbarligen är det yrket mycket värt i Frankrike. Bara de snyggaste tjejerna får receptionsjobb och mitt arbete på Ystads Allehanda på sommrarna väger sådeles tungt. Så börjar intervjun. Ägaren placerar mig under en gigantisk bild av Anita Ekberg och kommenterar min klädsel, sedan vill han kolla på mina naglar. Efter det säger han att jag har sminkat mig bra, inte för mycket, inte för lite. Han berättar om andra tjejer som jobbar på restauranger och hur mycket smink de brukar ha, hur ofräscht det ser ut. Sedan får jag gå upp på ovanvåningen med hans fru. Hon lutar sig fram över bordet och berättar för mig hur viktigt det är att jag flörtar lika mycket med samtliga manliga kunder, inte bara de unga. Tidigare hade de en flicka som arbetade där som bara flörtade med de unga männen och så kan det ju inte gå till. Paret ringer mig efter en vecka och säger att

– Vi vill ha Saga

efter en vecka på jobbet har jag fått sparken eftersom jag inte värmer mackorna tillräckligt fort och inte såg så piffig ut efter åtta timmar framför paninigrillen. Det är både en lättnad och droppen, jag återvänder till Sverige där jag inte jämförs med Anita Ekberg, får heta la Suédoise eller söker jobb på flörtkunskap.

En blivande Hollywoodfru?

Olika platser i USA, 1980-tal

De blivande svenska hollywoodfruarna är i 20-årsåldern och har precis anlänt till det stora välsignade landet. De försörjer sig som servitriser, fotomodeller och flygvärdinnor. Deras arbetsintervjuer är i det närmsta identiska med mina två föregående exempel. De är unga, vackra och fattiga. Det är också det som de bedöms efter. Under intervjuerna hör de människor säga att de är tjocka eller har fel proportioner. Det gäller att inte visa att de blir ledsna och hålla huvudet högt oavsett vad som händer. De är beroende av småjobben och har inte råd att vara vare sig stolta eller kräsna. De får lära sig att se attraktiva och tillgängliga ut. Jobben kommer eftersom de är unga och vackra och förutsättningarna blir där efter. Många står i kö och det finns inga svenska lagar om anställningsskydd.

Kanske är det så att ingen människa existerar oberoende av sin historia. Gubbsjuka har inget kön och att söka och få jobb på sexighet för med sig ett antal oönskade konsekvenser.

Presentation av övriga Hollywoodfruar. Se programmet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

§ 2 Responses to När Hollywoodfruarna blev gubbsjuka"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading När Hollywoodfruarna blev gubbsjuka at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts