Från MILF och GILF till cougar – sexiga pumor

February 28th, 2010 § 0 comments

Hur kommer det säg att begrepp som MILF, GILF och cougar förflyttades från porrfilmer till TV-soffan? Jag minns hur en fransk kille jag dejtade en gång under en middag utbrast

-C’est quoi une MILF, Saga?

Han hade sett ordet MILF på porrsidor på internet och nu ville han veta vad det innebar. Jag definierade det precis som jag gör lite senare i texten, men nu har begreppet skiftat karaktär. Kanske används det snarare för att uttrycka att även äldre kvinnor kan vara sexiga och på tisdag är det dags för ännu ett begrepp. Cougar gör riktig entré i svenskens TV-soffa.

MILF & GILF?

MILF – Mother i’d like to fuck

GILF – Grandmother i’d like to fuck

Cougar – puma, i det här fallet en sexig kvinna i 40-årsåldern

I veckan skriver Ann Heberlein, doktor i etik, en krönika i Sydsvenskan kring begreppet cougar. På tisdag är det premiär för serien Cougar Town med Courtney Cox i huvudrollen som cougarn Jules. Heberlein diskuterar kring hur MILF och GILF fungerar som objekt medan cougar blir subjekt. Cougarn väntar inte på uppvaktning, tar för sig och tar initiativ. Jag och några vänner diskuterade även huruvida begreppet cougar innebär jakt på sex – inte efter ett nytt förhållande.

Diskussionen kring äldre kvinnor som knullar med yngre  män kretsar kring lite olika saker. Den kan vara inriktad på huruvida de är tantslem, jämförbara med begreppet gubbslem (äldre män som vill ha yngre kvinnor). Den kan handla om hur kvinnorna som skildras som cougars verkligen ser ut som random 40-årig kvinna som raggar lammkött på stadens nattklubb. Pelle Billing hoppar på spåret kring om vi ser likadant på äldre män som gillar yngre kvinnor som vi gör på äldre kvinnor som gillar yngre män. Jag tror att när det gäller de äldre kvinnorna så lägger vi ner mer tid på att fundera på varför de finner yngre män attraktiva. Vi ser förklaringar i en frigjord sexualitet, att våga ta för sig och vara aktiv i sängen samt biologiska förklaringsmodeller där kvinnor peakar i sin sexualitet vid 40.

Nabokovs Lolita

Kanske är MILF, GILF och cougar en naturlig frukt av att vi blir äldre och är friskare längre. Livet måste liksom fyllas ut mellan ett eventuellt familjeskapandet och pensionen. Det finns helt plötsligt år då vi kanske etablerat oss socialt och jobbmässigt, kanske står vi som singlar igen och behöver sysselsättning och sätt att få sex. Därför måste vi skapa nya bilder av äldre individer som sexuella och begreppen som MILF, GILF och cougar fyller den funktionen. Jag undrar dock vad männen ska kallas. Det är rätt typiskt att när ett fenomen (cougar) går emot tidigare kulturella normer så måste det undersökas och skärskådas. Det kan helt enkelt inte bara vara så att det finns äldre kvinnor som föredrar kicken av att knulla någon som är yngre. På samma sätt kanske vi är sämre på att gå in och granska varför vissa äldre män vill ha yngre kvinnor på ett djupare plan. Där finns synen på mannens sexualitet som något enkelt som vi inte behöver analysera närmre.

Skulle han få vara en cougar?

Det är även intressant hur vi (även jag) är så intresserade av cougarns utseende. Då vi bland män endast nuddar vid att han har de grå tinningarnas charm så ska minsta rynka eller veck eller frånvaro av dem på de som omnämns som cougars analyseras. Mannens attraktionskraft menar vi inte ligger i hans utseende utan i någon sorts naturlig pondus och värdighet som kommer med åldrande. Jag tror inte att det är hela sanningen, även om vi inte talar om det så är snygga män med yngre kvinnor betydligt mer socialt accepterade än mindre attraktiva män med samma smak för ungdom.

En vän till mig  drar en parallell till en önskan att kvinnor ska ta mer initiativ i sex. Att det är attraktivt att knulla med någon som vet vad de vill, som aktivt handlar för det och att cougars gör det. Handlar det om prestation? Att det är inte längre ok att ligga och ta emot. Precis som det på andra områden i livet krävs av oss att vi ska prestera så krävs det också sexuellt. Kanske är det så att ingen längre får orgasmer. Vi måste ut och hämta dem och cougars gör det.

Apropå sex, MILFs och vem som ska räddas från vem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Från MILF och GILF till cougar – sexiga pumor at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts