Kuken till morgonkaffet

February 18th, 2010 § 0 comments

I Nyhetsmorgon fäller Jenny Östergren kommentaren “Vi journalister är också utsatta, med det betyder inte att jag tar Anders på kuken” i en diskussion med Marie-Louise Ekman kring sexuella trakasserier inom teatern och en debatt startar. Är det rätt att säga könsord i morgon-TV? I Aftonbladets undersökning menar 80% av de 73640 som svarat att de tycker att det är befriande. Det är intressant hur språk och sexualitet hänger samman. Hur vissa namn på vissa kroppsdelar är provocerande och andra inte.

Vilka nyanser som finns i språket kring sexualiteten. Hur man kan färdas från ord som penis, slida, samlag och ända till fitta, kuk, röv och knulla. Hur ord på samma sätt som handlingar ständigt befinner sig på resor mellan den välsignade cirkeln (i Gayle Rubins modell) och kylan utanför den. En ständig skiftning i nyanser kring ord kan ibland vara förvirrande. Min engelsktalande man har svårt att förstå mitt användande av ordet fitta här på bloggen. För honom blir det direktöversatt till cunt, ett ord som man inte skulle skriva i en seriös blogg. När jag ska förklara värdeladdningen i fitta så blir det inte heller helt enkelt, oavsett om vi tycker om det eller inte så ligger mycket i ett ords laddning i hur det sägs och vem som säger det. Språk är inte bara föränderligt i synonymer utan i tonfall, sammanhang och individ.

Gayle Rubins modell med den välsignade cirkeln

Jag tror att språket är viktigt för sexualiteten. Genom att ha namn på kroppsdelar och aktiviteter så kan vi beskriva vad vi vill. I fallet med Nyhetsmorgon så kanske det mer handlar om att det ligger olika värdering i ordet kuk för olika människor. Kanske är det för Östergren ett namn på en kroppsdel, men för någon annan ett provocerande skällsord. Jag tycker dock att det framgår ganska klart att i Östergrens fall så visar användandet på att det handlar om en kroppsdel inte skällsord. Det  är fascinerande hur ett ord på tre bokstäver kan innebära 73640 tryck i en omröstning på internet.

Läs även andra bloggares åsikter om

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Kuken till morgonkaffet at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts