Sexiga surdeg

February 11th, 2010 § 6 comments

Hypotes: surdegsbakande ökar attraktionskraften

När jag läser Anders Westgårghs krönika om brödraskapet så går det upp för mig. Det finns något där, och jag borde ha sett det tidigare. Min pappa ska lära sig göra det hos Olof Victors, min lillebror gjorde det, min man funderar på att göra det och mina reklamiga Mad Men-vänner i Stockholm gör det. De twittrar bilder på det och vi kan följa tillväxten av dem i Facebook-uppdateringarna.

Det handlar om det här

Westgårdh funderar på huruvida det ökar attraktionsförmågan att ha stått och knådat sitt egna bröd, jag hakar på. Antagligen är det inte brödet i sig som är attraktivt utan kanske processen, man måste nämligen lägga ner ganska mycket själ i ett surdegsbröd, vårda och ta hand om. Min mamma fick ha tillfällig vårdnad om min lillebrors deg då han åkte till Indien. Hon hade ingen aning om hur man skötte en surdeg, sökte hjälp på Facebook och fick tipset att sätta den i kylen, den avled inom några dagar.

Tydligen innebär surdegsbakandet en ingång för manligheten till en värld som tidigare förknippats med receptsamlande hemmafruar från 50-talet, och det är hett! Jag skulle vilja dra en parallell till det heta i någon som verkligen är passionerad med sitt yrke, då spelar det inte så stor roll vad personen gör utan det intressanta är passionen med vilken den gör det.

Westgårdh skriver “Sex. Aldrig att förringa. Muskulösa fingrar runt en mjuk massa. Vitt mjöl på håriga underarmar. Det säger sig självt att en man som tar saken i egna händer blir mer attraktiv än en passiv konsument”.

Vad innebär då ett surdegsbak som kan öka attraktionskraften?

– Du är hemma och vårdar din surdeg, lägger ner omsorg, kärlek och tid på något i hemmet

– Du måste bli något av en expert för att klara av baket, söka ny kunskap och kommunicera med andra

– Du får i bästa fall en produkt som du kan dela med någon som du vill imponera på

Man skulle kunna lägga in en kritik i form av att det genom tiderna ska vara så speciellt när män ska baka eller laga mat, men jag tycker det är onödigt. Baka på grabbar! Givetvis finns det lika många brudar som grabbar som bakar surdegsbröd.

Läs även andra bloggares åsikter om, , , ,

§ 6 Responses to Sexiga surdeg"

 • Ina says:

  Borde insett det osexiga i att stoppa någon i kylen.

 • Ina says:

  Eller så är män bättre på att baka och kvinnor bättre på annat “hemmande” eller kanske möjligen så att vissa hussysslor har/ får högre rang, tänker t ex på att vispa ihop en majonäs eller en Hollandais, ju märkvärdigare man gör dom. Och så blir de markörer för män som vill markera sin status.

 • Julia says:

  Surdeg – det nya grill. Är fortfarande skeptisk till hur män annekterar kvinnogöra och sen beter sig som stora konstnärer. Inte så konstigt, redan i fosterstadiet tillåts killar nörda in på grejor i mkt större utsträckning. (Jag – det nya surdeg.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Sexiga surdeg at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts