Ska vi leka pappa, pappa, barn?

February 6th, 2010 § 1 comment

I den poetiska filmen Månkyssen skulle två franska pojkfiskar bli förälskade och barnen i låg- och mellanstadiet i den franska skolan skulle få ta del av den historien. Nu stoppas filmen efter att bland annat några som kallar sig “Kollektivet för barnets bästa” som är starkt engagerade mot homosexuellt föräldraskap engagerat sig mot filmen.

Filmen stoppas av Frankrikes skolminister Luc Chatel med förklaringen att det är för tidigt att prata om “sådana här ämnen” i låg- och mellanstadiet. Det väcker frågan om vad som skulle skilja homosexuell förälskelse från heterosexuell, den möter vi i många historier om prinsar och prinsessor. Ska vi skydda barn från all förälskelse då? Den väcker också tanken på vad barn känner och inte känner, när börjar barn känna förälskelse och när får de behov av intimitet? Jag skrev det här efter en föreläsning av Anna Kosztovics i sexologin i höstas.

I le Parisien kan vi läsa om hur HBT-rörelser i Frankrike drar paralleller till problematiken med självmord hos unga homosexuella, där kanske känslan av äckel mot deras kärlek hos andra blir för starkt och svår att hantera. Då välkomnas filmen som ett tidigt sätt att börja diskutera kärlek och sexuell identitet i skolan. Att se homosexuell kärlek som en vuxenfråga bli komplicerat, dels för att våra barn känner känslor, dels för att många barn idag växer upp med mamma-mamma, pappa-mamma eller pappa-pappa. Jag tänker på hur min vän  för några veckor sedan uttryckte en längtan efter när hennes dotter bli sådär sex-sju år och börjar fundera över existentiella frågor om kärlek och död. När mina framtida barn blir sex-sju så hoppas jag att det finns många poetiska filmer om pojkfiskar som blir förälskade.

Här skriver SVT om filmen och här får ni en förhandstitt, på franska

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WXoouH58U5o&feature=player_embedded]

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

§ One Response to Ska vi leka pappa, pappa, barn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Ska vi leka pappa, pappa, barn? at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts