Abort på Irland

February 3rd, 2010 § 0 comments

Under ett ösregn i en liten irländsk stad på sydöstkusten så hamnade vi i en port. Där hittade jag det här anslaget som berättar om stödgrupper för kvinnor på Irland som genomgått aborter. Först hade jag tänkt att jag skulle skriva lite om upplevelsen av en abort. Om hur en vän till mig berättade om en erfarenhet där hon inte passat in i normen för hur kvinnor som genomgår aborter ska känna. Hon var inte så ledsen över sitt beslut och tyckte därför att det var väldigt jobbigt att möta omgivningens beklaganden. Jag tänkte att kanske är det värt att uppmärksamma att det finns lika många förhållningssätt till en abort som det finns människor som gör den. Att upplevelsen är subjektiv och kanske ska bemötas individuellt. Den här planschen bygger på en tanke om att kvinnorna inte hade tänkt att en abort skulle innebära ett sådant trauma som den gjorde, för min vän var det tvärt om. Planschen visar också var aborten befinner sig i det irländska samhället, undangömd och stigmatiserad.

Jag hittar en artikel i den irländska tidningen Village som berättar om hur abortlagstiftningen historiskt sätt utvecklats i Irland. 1983 likställs fostrets liv med moderns vilket i praktiken innebär att en graviditet endast kan avslutas i förtid om det finns en fara för moderns liv. Att ha blivit våldtagen eller att fostret inte lever ses inte som tillräckliga skäl för abort. En viss förändring skedde i och med Case X, en 14-årig gravid flicka som blivit våldtagen, staten försökte hindra henne att åka till England för att genomgå abort och uppmärksamheten ledde till att det blev tillåtet att sprida information kring aborter, abortsökande kvinnor fick också laglig rätt att resa utomlands. Tusentals irländska kvinnor reser till Storbritannien för att söka abort.

Det senaste försöket till en förändrad abortlagstiftning ligger i kampanjen Safe and Legal som genom att trycka på mänskliga rättigheter vill få tillstånd en lagändring. Det återstår att se huruvida de lyckas, kampanjen lades fram i årsskiftet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Abort på Irland at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts