Den irländska synden

January 5th, 2010 § 2 comments

Nu har jag befunnit mig i Irland i tolv dagar. Hur ser då den irländska sexualiteten ut? Jag har pratat och intervjuat, läst tidningar och böcker och iakttagit. Sakta men säkert har en bild av en ganska modern irländsk sexualitet växt fram. Jag finner mer bevis för mina tankar i en bokhandel, tegelstenen Occasions of SIN: sex and society in modern Ireland av Diarmaid Ferriter åker hem i mitt bagage för vidare läsning. Den skildrar hur sexualiteten har förändrats under de senaste hundra åren i Irland.

Men precis som vår vän berättar för oss att irländarna inte är så vana vid att bo i lägenheter, deras hem ser ut som en samling grovsopor, det går knappt att hitta två matchande möbler i dem, så är den irländska sexualiteten fortfarande lite vilse i hur inredningen ska se ut. Vår vän berättar om hur han på 1990-talet då Blurs låt Boys & girls spelades på radion kunde höra programledaren säga till den andra, du gillar inte den här låten va? Nej, jag gillar ju inte de där transgrejerna.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KXKzscs_Xpk]

Den irländska sexualiteten är också mycket manlig. Den tycker inte om att bära kalsonger, inte ens i hyrsmoking, älskar att börja dagen med page 3 tjejernas ”knockers” (bröst) och skämtar gärna om samlag. På utsidan kan den tyckas ganska kaxig och grabbig, men skrapar man lite så är den fortfarande ganska osäker. För när det kommer till frågan om kvinnor också får vara med i grabbigheten så blir det lite skiftande svar. Till en början hänger tjejerna med, men någonstans på vägen tappas de bort, kanske i problematiserandet i och med abortfrågan, men också enligt vår vän för att de måste vara fina, och sex är inte fint än på Irland. Det är skönt, roligt och relativt öppet, men inte fint.  Tilläggas bör dock att jag bara pratat med ett begränsat antal irländskor, men mitt intryck bygger också på hur sexualitet skildrats. Den irländska sexualiteten är också mycket heteronormativ. Precis som i andra europeiska länder, ex Spanien så existerar homosexualitet öppet, men den finns på gay-klubbar och i speciella statsdelar. Vi har ännu inte kommit till klarheten att homo- och bisexualitet är en självklar integrerad del i samhället.

Jag pratar sex med en irländsk doktorand i fysik och jag kan inte låta bli att fråga, är jag oartig om jag frågar om inte övergreppen som skett inom katolska kyrkan kan påverka sexualiteten också? Nej, inte alls svarar han. För här har vi ytterligare ett trauma för sexualiteten. Ska man prata sex i Irland så kanske man måste avhandla övergreppen. De har lett till en diskussion kring synd och sex, kring religion och hur det fungerar i praktiken med en religiöst reglerad sexualitet.

När jag berättar att jag studerar sexologi på universitetsnivå så har de svårt att förstå, är det genusvetenskap du läser frågar de? Nej, svarar jag och försöker förklara det tvärvetenskapliga perspektivet.

I tidningen Village hittar jag en intervju med Irlands enda page 3 modell, Claire Tully. Hon är en biologi och immunologistudent som tjänar extrapengar på att visa sina bröst. Jag och mina vänner diskuterar page 3 sidorna som ofta visar en lättklädd kvinna. De finns i England, Danmark och Irland, i tidningar som motsvarar Aftonbladet och Expressen. Att vi inte har dem i Sverige skapar frågan om den svenska synden egentligen är så syndig? Och även frågan om page 3 flickorna är ett uttryck för en mer öppen sexualitet eller något annat?

Är det så att vi på grund av att vi inte längre ser sexualitet som något syndigt i Sverige har dödat synden. Jag undrar efter någon vecka i Irland om den irländska synden egentligen inte är större än den svenska? Efter mina dagar i Irland så är jag positivt överraskad av det öppna och intelligenta samtal kring sex som jag fått ta del av. Mina tidigare fördomar om en strikt reglerad katolsk sexualitet har helt kommit på skam. Den irländska synden är i mycket stark utveckling och är lika livfull som dansen på ett irländskt bröllop.

Jag har skrivit två tidigare delar i min serie om sexualitet i Irland samt en text om psykvård och sexualitet i det gröna landet. Är ni mer nyfikna på Claire Tully eller boken Occasions of SIN så lovar jag er texter om dessa mycket snart!

Läs även andra bloggares åsikter om Claire Tully, Diarmaid Ferriter, Irland, katolicism, page 3, sexualitet

Tagged , , , , ,

§ 2 Responses to Den irländska synden"

 • Cajsa says:

  På mitt äldreboende finns en dansk dam som prenumererar på “Se och hör” (Se og Hør – Danish edition) och de har också en sidan 3 flicka som visar brösten!
  Jag tappade hakan när jag först såg det, utvikningsflickor är inget vi är bortskämda med i svenska skvallertidningar.

  Men jag tror dock inte det är ett tecken på danskar skulle ha en friare sexualitet än svenskar, utan snarare att det här är ett symtom på en mer utbrädd machokultur, där kvinnor betraktas och män betraktar.

  Det är det som är så komplicerat med sexualitet och jämstäldhet, vad är befriande sexualitet och vad är begränsande könsroller?

 • sofia says:

  Det visste jag inte existerade! jag är glad att vi inte har page 3-tjejer i våra tidningar. Man ska kunna välja själv om man vill se naket eller inte, och inte få det “påtvingat”. Sen skulle jag tycka att det hade känts stötande om tex en manlig kollega såg på det när jag sitter bredvid.
  Kan även tänka mig att många män inte heller skulle känna sig bekväma med det, och då hjälper det ju att “skämta bort det” genom att tex lägga en mer eller mindre rolig kommentar för att sedan blädra vidare.

  varför dem inte har en page 4-pojke är ju också ett tecken på att det är till för macho- männens blickar eftersom en naken man säkerlien skulle uppfattas som mycket stötande av dessa. (och det är framförallt män som bestämmer vad som ska plubliceras).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Den irländska synden at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts