En humoristisk bok om nätdejting

January 2nd, 2010 § 10 comments

Bland mina julklappsböcker hittar ni Du ska vara spännande och varm av Anna Bengtsson. Det är en helt fantastisk liten bok om hennes upplevelser av nätdejting. Tonen är torr och humoristisk och jag tror att det är helt rätt sätt att närma sig ämnet. Det är spännande hur hon blandar ett torrt akademiskt språk med internetspråket. Jag hörde någon tala om internetspråket häromdagen, om hur det var olikt både tal- och skriftspråk, en hybrid olikt andra sätt att uttrycka sig.

Första gången som jag förstod att äldre människor, hehe, då menar jag människor över 50 nätdejtar var när jag var på en teaterföreställning med en grupp som min farmor är engagerad i. De kallar sig Teater Trots och samtliga är pensionerade, den äldsta skådespelerskan över 80. I deras föreställning förra året nämnde de nätdejting som något som de sysselsatte sig med.

Bengtsson skildrar sina äventyr dels i text med flitigt användande av citat, men också små teckningar. Hon inleder boken såhär

”Det finns en längtan. Inte efter passion, jag vill ha lugn och ro. Men jag saknar det ständigt pågående samtalet med en man! Och sex, om jag kommer ihåg hur man gör. Den ende jag har fått titta djupt i ögonen på senare år är min optiker.”

Kanske har tidigare äldre generationer nöjt sig med att avsexualiseras när partnern försvinner, men jag tror att dagens äldre och framtida äldre känner annorlunda. Många är barn av den sexuella revolutionen i slutet av 60-talet och jag tror inte att den marken som de vann för sin sexualitet då är något som de känner för att ge upp. Men var ska man träffas? Om man tar staden Lund där jag bor så är många uteställen hopplöst åldersegregerade, och frågan väcks om krogen är en bra arena för att träffa någon.

Jag pratar med någon av min mans vänner som är singlar, de är 30+ har långa förhållanden bakom sig och stabila jobb, men berättar att det är svårt att träffa någon. Kvinnorna som de träffar på nattklubbarna är inte några som de känner att de vill eller kan bygga vidare med och jag brukar föreslå internet. De brukar rynka lite på näsan och fråga om där inte bara finns konstiga människor, jag svarar att jag inte tror att det är så längre. Bengtssons bok är ett bra exempel på det. Visst finns det många olika roliga citat från människor, men de visar också på den mångfalden som finns på nätet. På en hemsida på en dejtingsajt så får du en unik chans att framställa dig själv så som du vill att folk ska se dig. Du kan också beskriva i detalj vad du söker.

”Ärlighet och trohet är viktigt. Du får inte vara allergisk mot höns”

Du kan sitta och klura på meningar och välja dina bilder noggrant. Frågan är dock om det ger en sannare bild av dig själv eller en bild som är som du vill vara. Kanske skriver du inte om ditt alkoholmissbruk eller din ovana att äta i sängen. När ni skrivit till varandra och lärt känna varandra genom ord så kan ni ta steget och träffas. Bengtssons bok innehåller många skildringar av dessa möten, de är okonstlade och olika precis som alla andra möten i livet. Här är några citat

”Vilken besvikelse: den man jag blivit förälskad i per mejl skulle äntligen besöka mig. Han bor i en annan stad. Jag mötte honom vid tåget och när han klev av var han dyngrak.”

ett mer lyckat möte

Jag dejtade tio på en gång! Vi hade skittrevligt.”

eller

”Vi har varit gifta tidigare, nu hittade vi varandra igen här på dejtingsajten”

Sen har jag också förstått efter att pratat med mina vänner och läst den här boken att det för människor som levt ett tag kan finnas en aspekt av platsbrist i livet. Kanske har man en stor familj redan som kräver mycket och man måste hitta andra arrangemang för att få sexuell samvaro. Kanske handlar det då snarare om att göra överenskommelser. Vi träffas, har mysigt tillsammans men har inga drömmar eller krav om ett nytt liv tillsammans. Man har redan skapat sitt liv med människor som man älskar, men den sexuella biten saknas och då ordnar man den, inte ett nytt liv.

Och förälskelsen, finns den på nätet? Efter läsning av Anna Bengtssons bok är jag övertygad om att den kan finnas där. Hon fastnar för en T. som inte vill försvinna från hennes tankar. För precis som i verkliga livet så kanske vi fastnar lite extra för vissa personer och då bleknar de andra, oavsett om de finns bakom en skärm eller i en bar.

Läs även andra bloggares åsikter om Anna Bengtsson, Du ska vara spännande och varm, nätdejting

Tagged , ,

§ 10 Responses to En humoristisk bok om nätdejting"

 • Patrik says:

  Grattis, Saga. Du har vunnit Puddingawards 2009 – internets mest prestigefyllda bloggpris. Läs motivering och allt annat här: http://pudding.blogg.se/2010/january/puddingawards-2009.html

 • Cajsa says:

  Jag tycker att du skriver så bra! Rent “journalistiskt” riktigt bra text. Sen är ämnet spännande också, speciellt för en snart 30-åring, med stor motvilja till intenetdejting.

  • Saga says:

   Tack Cajsa! Du ska få låna den här boken, det var väldigt lätt att skriva en text om den eftersom den var så inspirerande!

 • Andreas says:

  Ja, den här boken verkar spännande. Själv jobbar jag på “andra sidan”, nämligen på ett nätdejtingföretag. Kan den vara nåt för mig? För att få en djupare inblick i en nätdejtares liv?

  • Saga says:

   Spännande! Boken kan nog fylla den funktionen bra, den är också intressant ur ett åldersperspektiv. Hur stor åldersspridning är det på nätdejtarna?

 • Andreas says:

  Det är väldigt stor spridning på den sidan jag jobbar på, från 18-80 år. Men de flesta medlemmarna är mellan 30-55. Det är också en sida som riktar sig mot människor i den åldern. Nätdejting för de som vill hitta en livspartner kan man säga.

  Tyvärr så är det många som fortfarande har en stor motvilja mot nätdejting (Cajsa, jag tittar på dig 😉 ), främst bland äldre människor. Mycket av det har nog att göra med teknikrädsla och…ja, tradition helt enkelt. Men dagens nätdejtingsidor är väldigt lättanvända, då man vet att krånglighet avskräcker många som inte har datorvana.

  Det finns mycket att diskutera kring nätdejting… jag svarar gärna om du Saga, eller någon annan har frågor…är som sagt ganska så insatt.

 • Cajsa says:

  Oh intressant, Saga och Andreas!
  Ja min motvilja mot internetdejting ligger inte i det tekniska direkt utan i urvalet av killar.
  Eller snarare i min föreställning om vilka killar det är som använder nätdejtingsidor, och vilka som inte gör det 😉

  Det här är ju fruktansvärt fördomsfullt av mig så jag borde ju prova bara därför

 • Andreas says:

  ->Saga: Ja, det låter bra. Kom på några frågor som kan vara av allmänt intresse så ska jag försöka svara. Jag har nätdejtat en hel del själv också och träffade min nuvarande sambo via en nätdejtingsida. Jag har inga tvivel om att det fungerar 🙂

  ->Cajsa: Ja, prova! Du har inget att förlora, bara erfarenhet att vinna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading En humoristisk bok om nätdejting at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts