Äldre kvinnor, äldre män, yngre kvinnor, yngre män…

November 28th, 2009 § 1 comment

Jag läser det här av Tanja Suhinina och blir inspirerad. En av de största myterna om äldre människor är att de inte har sex. Jag tror att vi gärna vill se sex som något som personer mellan 15 och 45 ägnar sig åt och sen försvinner intresset. Så är det inte. Det finns inte så mycket forskning på området åldrande och sex och kanske kommer vi närma oss punkten där vi accepterar tanken att äldre människor har sex med varandra. Men hur är det med äldre människor som vill ha sex med yngre? Hur ser vi på åldersskillnader i förhållanden?

I slutet 1990-talet skapade författaren Stig Larsson (ej att förväxla med Stieg Larsson som skrivit Millennium-triologin) läsarstorm med att uttala sig i tidningen Darling om hur han såg på kvinnors åldrande och sexighet. Stig Larsson ansåg

“”Sexig kan man egentligen vara hur länge som helst, men det är ytterst få som är det. De flesta kvinnor i 45-årsåldern är inte vackra! Tänk att ha sex med dem, det är väl inte roligt! Ni måste försöka tänka er in i hur männen tänker också, så anklaga inte mig, anklaga kvinnorna”.

En av de bidragande orsakerna till att det blev läsarstorm var att Stig ville vara med 13-åriga tjejer. Det är förbjudet i Sverige och vissa menar att det gör honom till pedofil (Jan Guillou t ex). En vän till mig var tonåring när Stig Larssons uttalanden kom. Hon minns obehaget av det särskilt kopplat till att hon verkligen upplevde att män i Stigs ålder kollade in henne på tunnelbanan. Kan det vara så att Stigs uttalande väcker extra mycket känslor eftersom folk känner igen sig i det? Skam över att tända på en yngre kropp som äldre kanske är något som många bär på? Är reaktionen en form av projektion, Stig Larsson fick stå till svars för en ganska generell åtrå av ungdom?

Jag tror att synen på 45-åriga kvinnor har ändrats. Begreppet MILF (Mother I’d Like To Fuck) har klivit in i våra vardagsrum med serierna Weeds och Desperate Housewifes och dokusåpan Cougar (begrepp för äldre kvinnor som gillar yngre män). Även kvinnorna i Sex and the city skulle kunna ses som ett uttryck för en sexuellt aktiv kvinna över 30-strecket. En sak kan man dock konstateras, det krävs ganska mycket jobb för att bli en MILF. Det handlar knappast om någon naturlig skönhet som inte behöver putsas. En aspekt av kvinnans åldrande är att det är så väl förankrat i begreppet klimakteriet. Jag tror att man skulle kunna prata om en stigmatisering av kvinnans åldrande. I egenskap av klimakterietant/klimakteriehäxa så tillskrivs hon ett antal egenskaper. En som forskat på detta är Birgitta Hovelius och i boken Kropp och genus i medicinen skriver hon om bl a klimakteriet som en eventuell social konstruktion samt om förskrivningen av östrogen. Varför pratas det mer sällan om mäns åldrande, de går igenom liknande hormonella processer som kvinnor.

Det verkar vara ok för yngre killar att säga att de tycker att äldre kvinnor är heta. Jag frågar en manlig vän upp till vilken ålder han tycker att kvinnor är heta, 60 år svarar han. Förutsättningen är dock att de är välvårdade och välbevarade. Ett förhållande mellan en äldre kvinna och en yngre man (ex Ashton och Demi) väcker fortfarande reaktioner, men enligt mig inte samma fördömande som en relation mellan en yngre kvinna och en äldre man. Där accepterar vi en viss åldersskillnad, det är socialt accepterat att mannen är något äldre än kvinnan, men blir den för stor så är vi snabba med att fördöma.

Jag var en kväll ute med min farbror och hans vänner. När vi skulle lämna klubben så kände servitrisen sig tvungen att komma fram och upplysa mig om att jag var värd en kille i min egen ålder. Det blev en något pinsam stämning när jag upplyste henne om mitt släktskap med sällskapet. Jag tror att detta ex är ganska typiskt. Äldre män och yngre kvinnor skapar en reaktion i form av skydd från omvärlden, det är synd om den yngre kvinnan och vi måste upplysa henne om att vi finns där för henne. Kommer någon fram till Ashton och vill rädda honom från Demi? Kanske. Kanske är inte problemet att vi reagerar utan att vi reagerar olika?

Hur är det då att skillnaden i om man klassas som sexig som äldre är något som är kulturellt bundet? Hänger de åldrande människorna med och tänker ah jag är ändå rätt het! Vi kollade läget med en mycket vacker kvinna i åldern 60+ på Grand Hotel i Lund, hon kunde inte riktigt se sin sexighet, men kanske tillhör hon en generation som inte säger om sig själva att de känner sig attraktiva. Hon pekar istället på sin väninna som fått ett telefonnummer i baren, men det var från en rund man så honom var de inte intresserade av.

Läs även andra bloggares åsikter om Birgitta Hovelius, cougar, sexualitet, Stig Larsson, Weeds, åldrande

Tagged , , , , ,

§ One Response to Äldre kvinnor, äldre män, yngre kvinnor, yngre män…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Äldre kvinnor, äldre män, yngre kvinnor, yngre män… at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts