Feministisk porr någon?

November 14th, 2009 § 5 comments

Under vår föreläsning på sexologin igår uppkom en diskussion om huruvida tjejer tycker om att kolla på porr. Överläkare Axel Brattberg spekulerade i om det eventuellt fanns en biologisk förklaring till att kvinnor som han uttryckte det inte var intresserade av porr. Som exempel på kvinnors ointresse för porr tog han att det med jämna mellanrum gjorts porrfilmer för kvinnor men att de aldrig haft någon större genomslagskraft. Jag tror snarare att det handlar om att kvinnorna som konsumerar porr konsumerar precis samma porr som männen som gör det. Det kanske helt enkelt inte finns något behov av att särskilja speciell kvinnoporr. Jag tror att det finns åtskilliga kvinnor som använder porr som onanimaterial, utan att känna känslor av förnedring eller förtryck för det.

Det senaste försöket till en mer feministisk porr är Dirty Diaries som kom ut i början av hösten. I filmerna skildras både queer och hetero, vanlij- och hårdare sex, lite som en multiporrfilm för många olika sexuella identiteter. Regissören Elin Magnusson motiverar sitt porrfilmsskapande så här

”Jag gör inte porr för att jag tycker att det finns för få porrfilmer utan för att de som finns är skit”

Mest debatt kanske Dirty Diaries har väckt på grund av subventioneringen på en halv miljon kronor från Svenska Filminstitutet. Här finns mer att läsa om sexpositiv feminism.

Vad säger ni, behöver kvinnor specialporr för att tända?

Läs även andra bloggares åsikter om Axel Brattberg, Dirty Diaries, porr

Tagged , ,

§ 5 Responses to Feministisk porr någon?"

 • Cajsa says:

  Nä håller ju med dig Saga som du vet!
  Problemet med feministisk porr är väll att PK porr eller “porr för kvinnor” oftast inte är tillräckligt porrigt, vilket ju lite förtar poängen med att titta på porr.
  Helt seriöst vill jag nog påstå att det faktiskt är lite sexistiskt att påstå att alla kvinnor skulle gilla samma sorts porr, är inte det lite könssteriotypfierande? Alla kvinnor gillar inte samma musik, konst eller porr

 • Tanja says:

  Alltså, jag vill ju ha porr med attraktiva män som visar att de njuter. Och jag tycker inte riktigt mainstream-bögporr har samma uppfattning om attraktiv som jag, för jag gillar slanka ynglingar och de (bögporrens tilltänkta målgrupp) gillar muskliga storkukade saker.

 • Saga says:

  Min tanke är också att de individuella preferenserna slår ut tanken om generella preferenser för porr hos män respektive kvinnor.

 • Emelie says:

  Varför skulle kvinnan vilja kolla på en annan sorts porr? Det är ju sex i dess naturliga form, även om det är man-man, kvinna-kvinna, man-kvinna- det är väl inte könet som avgör vad man går igång på. Jag och mina tjejkompisar pratar ganska öppet om sex, onani och porr. De flesta av oss gillar porr och känner oss inte alls diskriminerade av den “vanliga” porren. Och varför skulle vi, hur brukar ett samlag se ut? Man kan knulla, suga och slicka på lika många olika viss som det finns porr i olika “grader”. Det är larvigt att vi skulle behöva en annan slags porr…

  Det är alldeles för mycket prat om kön, kan man bara inte få ligga med vem man vill, hur man vill.

  • Saga says:

   Hej Emelie,
   Intressant att fler har de erfarenheter som jag har från en diskussion kring porr. Jag tror dock att könsrollerna påverkar uppfattningen av porr och därför är kön givande att diskutera, men att de individuella skillnaderna är större än de på grund av kön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Feministisk porr någon? at Saga om Sexologi.

meta

 • Twingly BlogRank
 • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts