Förlorade du din oskuld före 2009? Grattis!

October 4th, 2009 § 1 comment

Då hade du fortfarande något att förlora, om nu det kan gratuleras att förlora något. RFSU gör ett tappert försök att skrota myten om mödomshinnan eller slidkransen som dess nya namn är med häftet Slidkransen som går att ladda ner gratis på deras hemsida.

Själv minns jag frågespalternas diffusa svar om mödomshinnan, då tonårsflickor med all rätt undrade var mensblodet kom ut ifall det fanns en hinna där? Tydligen hade även denna kompakta mödomshinna ett litet hål, speciellt för mensblod. Förklaringarna till att man ändå inte blödde vid först samlaget, trots hinnan som skulle brista, var många, man hade ridigt på häst (då kunde den spricka av sig själv) eller så hade man varit lite för vild på skolgympan. Här vill jag se hur många flickor som skräckslaget undrade om de skulle behöva sluta på ridningen eller kände en ilning i magen när de tänkte på senaste gympalektionen när de hängt i rep?

När jag 2006 gick sjuksköterskeutbildningen pratade barnmorskor om svårigheterna att neka kvinnor som hotades av hedersrelaterat våld att återskapa mödomshinnan. Nu i efterhand undrar jag hur det skulle se ut, samt möjligheten att återskapa något som inte funnits där från början? Då måste vi ta bort åter- och bara behålla skapa. Alltså skulle vi få läkare som skapade mödomshinnor på kvinnor för att de inte skulle bli utsatta för våld. Även i Sonessons anatomibok från samma år spricker mödomshinnan eller hymen med annat ord, det gör den inte längre. Eventuell blödning vid samlagsdebut beror antingen på att man tillhör den lilla skara som har en smal slidkrans eller att man helt enkelt var nervös, inte tillräckligt lubricerad och det därför bildades små sprickor i slemhinnan vid samlaget. För vissa kvinnor kanske det inte spelar någon roll om det fanns en mödomshinna eller inte, men för vissa blir det livsavgörande. Då kan vi inte låta myter diktera villkoren, vi kan inte låta myten om en mödomshinna avgöra liv.

Så här ser slidkransen ut i RFSU’s häfte:

slidkrans

Illustration: Lottis Karlsson

Läs även andra bloggares åsikter om mödomshinna, RFSU, slidkransen

Tagged , ,

§ One Response to Förlorade du din oskuld före 2009? Grattis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

What's this?

You are currently reading Förlorade du din oskuld före 2009? Grattis! at Saga om Sexologi.

meta

  • Twingly BlogRank
  • Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.sagasexologi.se/ sort:inlinks Most linked posts